Årets spiller i Manchester United (20/21)

af David Madsen

En speciel sæson

En forunderlig sæson på mange måder lakker stille og roligt mod enden: En sæson som først startede i september sidste år. En sæson uden tilskuere på lægterne. En sæson hvor VAR-kendelser ofte har stjålet overskrifterne. En sæson hvor United for en kort stund lignede bejlere til mesterskabet, inden City stak af i løbet af en imponerende stime.

Tre point hjemme mod Fulham vil betyde at 2. pladsen er en kendsgerning, allerede inden United gæster Wolves i sidste spillerunde. Efter adskillige mislykkede semifinaler er det endelig lykkedes Solskjær og truppen at nå en finale, så rosinen i pølseenden venter forude, når United møder Villarreal i Europa League-finalen den 26. maj. Finalen bliver samtidigt Uniteds kamp nummer 61 i en ekstremt komprimeret sæson, hvor der oftest har været to kampe om ugen.

Denne særprægede sæson er vanskelig at sammenligne med nogen anden, men der er alligevel mange indikationer på fremgang. Hvis man kigger på perioden 2013-2021, siden Sir Alex Ferguson gik på velfortjent pension, ender United for første gang i top 4 to sæsoner i træk. United skal også blot bruge ét point i de sidste to runder for at sikre den næstbedste pointtotal siden Ferguson. Med to nederlag i den forgangne uge er det dog for sent at overgå Mourinhos 2. plads i 17/18, hvor United skrabede 81 point sammen.  Det er samtidigt den mest scorende Premier League-sæson siden Ferguson, hvor Uniteds måltotal (70) allerede har overgået foregående sæsoner. Selvom man nemt kan få et andet indtryk, når man ser kampene, er det altså defensiven, der har skabt de største vanskeligheder. I løbet af 18/19-sæsonen – bedst kendetegnet ved Mourinhos nedsmeltning – lukkede man hele 54 mål ind i ligaen, men denne sæsons mandskab er blot ét mål imod fra at matche den næstværste total siden Ferguson (PL 2013/14, Moyes, 43 mål imod). Alligevel er defensiven flittigt repræsenteret i spiller-nomineringerne nedenfor.

Som bekendt bliver der både kåret “Sir Matt Busby Player of the Year award“, som er fansenes valg, og derudover “Players’ Player of the Year award“, spillernes egen kåring af årets spiller, som har kørt siden 2006. I 19/20-sæsonen fik Bruno Fernandes og Anthony Martial de to priser, mens Luke Shaw tog begge priser i 18/19. David de Gea er rekordholder i begge kategorier med tre priser som spillernes valg og hele fire kåringer blandt tilhængerne.

Kandidaterne

I en sæson med både op- og nedture, har der også været en lille kerne af spillere, som har markeret sig særligt positivt med både stabilitet og kvalitet i præstationerne. Nedenfor starter vi med at tale de fire frontløberes sag, inden vi runder af med at remse øvrige nævneværdige kandidater op.

Luke Shaw

Første spidskandidat på blokken er 18/19-vinderen Luke Shaw. Shaw kom til klubben som verdens dyreste teenager og viste enormt potentiale i glimt, men blev ofte hindret af skader og problemer med formen. I 18/19 fik han dog sit store gennembrud med forbedret fysik og mere stabile præstationer og har sidenhen været fast mand på Solskjærs hold. I sidste sæson var skaderne dog igen på spil i perioder, men på trods af det tætte kampprogram har han ikke bare været stabil i indeværende sæson – han har været blandt verdens bedste venstrebacks i indeværende sæson. Mange vil nok nævne eksempelvis Alphonso Davies i den debat, men Bayern Münchens canadiske venstreback har blot deltaget i 22 ligakampe og spillet 2499 minutter i alle turneringer, så stabiliteten taler klart til Shaws fordel.

Statistikken ser ikke nødvendigvis prangende ud, hvis man blot kigger på mål og assists. Shaw har lavet et enkelt mål – en fremragende kasse mod Manchester City – og seks assists. Shaw kan dog ikke bebrejdes for de chancer, der ikke bliver scoret på. Han har nemlig skabt lige så mange chancer som selveste Lionel Messi i denne sæson – og ligger nummer fem i hele Premier League på “key passes“, hvor han ligger i fint selskab lige efter Grealish, De Bruyne, Fernandes og Mount. Dertil skal det selvfølgelig nævnes, at Shaw har været robust defensivt og altid sikker på bolden. De fire spillere, som har flere nøgleafleveringer pr. kamp, smider oftest også bolden væk noget oftere, fordi de tager flere chancer i deres spil. Blandt dem er det kun Mount, som har en højere afleverings-nøjagtighed.

Bruno Fernandes

Den portugisiske talisman er blandt vores bedste performere offensivt, hvor han på imponerende vis har overgået Frank Lampards rekord for flest mål scoret af en midtbanespiller. Han er også både blandt de mest involverede spillere set over hele sæsonen, men også blandt de mest effektive. Som vist nedenfor bruger Bruno Fernandes i gennemsnit 97,2 minutter pr. mål eller assist, hvilket må siges at være ganske imponerende. Dertil topper han både vores interne topscorerliste såvel som kampen for at nå flest assists – og topper Premier Leagues liste for “big chances created”. Hans scoringer på straffespark trækker ned i nogle kritikeres bøger, men ikke destomindre en imponerende indsats i portugiserens første hele sæson i England.

Offensivt output 20/21

 

Harry Maguire

Uniteds anfører er tydeligt savnet i disse dage. Ikke alene måtte United give mål væk på dødbolde mod både Leicester og Liverpool i den forgangne uge – Maguires tilstedeværelse er generelt savnet i hele bagkæden, mens han plejer sin skade. Inden skaden mod Aston Villa var Maguire i gang med sin 72. PL-kamp i streg, hvilket også bevidner en fantastisk imponerende stabilitet, som United har savnet i bagkæden siden Ferdinand og Vidic huserede der. I 19/20-sæsonen var han sågar den spiller i verden med flest minutter. I denne sæson har Maguire – på trods af sin skade – spillet hele 52 kampe og 4653 minutter. Flest minutter af alle i truppen.

Det er også værd at nævne hvor hurtigt Maguire blev anfører i Manchester United, hvilket let går under radaren. Hans lederevner og kommunikative egenskaber kan være svære at spotte som TV-tilskuer, men Maguire er uden tvivl en lederskikkelse i United, som har været med til at forbedre bagkæden markant.

På trods af Uniteds middelmådige defensive statistik i Premier League, så er United blevet et hold, der er ekstremt svære at slå: kun mestrene fra City har færre nederlag i Premier League i denne sæson. Dertil skal det også siges, at blot tre hold i Premier League har formået at lukke under 40 mål ind i denne sæson, så det har også været en særpræget sæson, hvor (næsten) alle har slået alle og spillet mange jævnbyrdige kampe i et presset program. I al fald vil det være et kæmpe slag, hvis United mangler sin anfører i EL-finalen mod Villarreal.

Marcus Rashford

En “national treasure” både på- og udenfor banen. Rashford går lidt under radaren som nummer to på både topscorer- og assist listerne. Den lavere effektivitet (sammenlignet med Fernandes), havde måske set anderledes ud, hvis ikke Bruno Fernandes havde overtaget straffesparks-pligterne efter sin ankomst. Alt afhængigt af hvor meget værdi man tillægger straffesparks-scoringerne, kan man sagtens argumentere for, at Rashford ligger helt på højde med Bruno Fernandes i indeværende sæson.

På trods af vedvarende småskader har Rashford alligevel spillet næsten 4000 minutters fodbold og scoret hele 21 mål og lagt 15 assists oven i købet. En tydeligt udmattet Rashford vender formentlig endnu stærkere tilbage i næste sæson og bygger på en meget imponerende 20/21-sæson.

Honorable mentions

I en sæson hvor indehaveren af rekordmange Årets Spiller-priser, David de Gea, har delt spilletiden med Dean Henderson, er det også svært at se målmændenes vej på trods af store præstationer fra begge undervejs i sæsonen. Henderson har skrabet 25 kampe og 2234 minutter sammen, hvor han har lukket 21 mål ind og holdt rent bur hele 13 gange. David de Gea, derimod, har vogtet målet i 34 kampe og 3015 minutter. I de 34 kampe har han lukket 44 mål ind (herunder hele 6 mod Tottenham i mareridts-kampen tidligt på sæsonen) og holdt buret rent 12 gange.

Eric Bailly nævner Luke Shaw og Aaron Wan-Bissaka som de to frontløbere og kalder dem “ligaens bedste backs”. Her på siden har vi tidligere kastet et kritisk blik på Wan-Bissaka, som – trods klare defensive styrker – stadig har mangler i sit spil. Derfor falder han udenfor top 3 på trods af en stabil sæson med meget spilletid (52 kampe og 4499 minutter hidtil) og marginalt bedre offensivt output end sidste sæson (2 mål, 6 assists i 20/21; ovenpå 4 assists i 19/20). Dertil kan man også nævne, at Victor Lindelöf har etableret sig som fast partner til Maguire og spillet hele 3819 minutter fordelt på 43 optrædener.

Som beskrevet tidligere har offensiven faktisk leveret en ganske habil indsats i indeværende sæson, men alligevel er de offensive spillere ikke hyppigt repræsenteret i nomineringerne til Årets Spiller. Edinson Cavani topper listen, hvis man kigger på mål og assists ift. spilletid, hvor han gennemsnitligt har bidraget med mål eller assist hvert 94. minut. Til gengæld har El Matador spillet under halvt så meget som Fernandes og Rashford og leverede småt i sin første halvsæson. Pr. 19. januar havde Cavani således blot fire mål og to assists, hvorefter formkurven er vendt. I samme ombæring må det siges at sidste års vinder af spillernes egen kåring, Martial, er faldet betydeligt af på sidste sæsons gode form. I denne sæson er det således blot blevet til 7 mål og 8 assists. Efffektiviteten hos Martial (161,5 min. pr. mål/assist) er faktisk højere end Mason Greenwoods (164,7 min. pr. mål/assist), omend det unge stjernefrø får ros for sine præstationer.

Sidst men ikke mindst skal vi en tur forbi den centrale midtbane, hvor både McTominay, Fred og Pogba har leveret gode præstationer på skift. Pogba har – ligesom Cavani – spillet sig op i løbet af sæsonen, hvor det siden nytår er blevet til 4 mål og 7 assists (mod blot 2 + 2 før nytår), men har også manglet stabilitet. McTominay og Fred har derimod været stabilt involverede, men mangler stadig at finde et stabilt højt niveau, hvis de skal berettiges til at blive Årets Spiller.

 

Hvilken spiller får din stemme?

Husk at du kan stemme på Årets Spiller og Årets Mål på Uniteds hjemmeside dagen ud. Vi hører også meget gerne dit bud på Årets Spiller enten på vores Facebook eller Twitter.

Artikler om samme emne