Blog: Blæser der nye vinde over United?

af Nicklas Hansen

UNITEDS NYE STRUKTUR er blevet forsøgt beskrevet af et hav af medier, deriblandt os her på Red Devils DK.

Men hvorfor har United valgt at gøre sådan? Det ville være forventeligt, som Simon Jordan beskriver det i TalkSport, at ”en klub af Manchester Uniteds størrelse også finder en sportsdirektør i lignende størrelse”, og det har Jordan ret i. Der er mindst en håndfuld store navne i Europa, som ville kunne passe til Uniteds renommé størrelsesmæssigt, og United er stort set blevet kædet sammen med dem alle på forskellige tidspunkter, men alligevel efter to års søgen vælger klubben at lave en forfremmelse af en allerede ansat.

Samuel Luckhurst fra Manchester Evening News fortæller, at fornemmelsen blandt klubbens hierarki var, at der ved mange af de store navne blev sat lighedstegn mellem dem og rekruttering, hvor klubben til en vis grad var mere interesseret i en personlighed, der også kunne fokusere på akademiet. John Murtough har spillet en markant rolle i udviklingen af Uniteds akademi samt opbygget et konkurrencedygtigt kvindehold fra bunden, så den egenskab gjorde i sidste ende udfaldet.

United var altså utrygge ved at hyre en ’Director of Football’ udelukkende baseret på vedkommendes hit-rate med transfers – der var andre prioriteter, som klubben vægtede højere. Vi har også her på Red Devils DK før berettet om Uniteds såkaldte ’cultural reboot’, der skulle hjælpe med at opstille nogle skabeloner for, hvordan United for fremtiden skal hente spillere, og Murtoughs involvering i det førnævnte har altså angiveligt også skubbet ham frem i køen foran de andre kandidater.

Der er altså nogle forskellige dimensioner til den her hyring: Der er tanken om, at man gerne vil præsentere sit fodboldmæssige projekt bedre – som hyringen af Darren Fletcher ligeledes bidrager til – som så vha. Murtough og Fletcher skal virke mere tillokkende for potentielle transfers. Der er på den anden side dog også idéen om, at det hele ikke handler om transfers, som nok er en pointe, der ville kunne skabe vrede hos mange fans. I stedet for at kaste penge efter en transferguru som ’Monchi’, valgte man altså den interne forfremmelse, målt på andre – ifølge klubben – lige så vigtige parametre, såsom bland andet talentudvikling og strukturkendskab.

Idéens grundtanke

Store navne hos United foreslog et lignende setup, da José Mourinho var manager, men portugiseren var angiveligt modstander blandt andet grundet frygten for, at det ville begrænse hans ’magt’ som manager. Det kunne agere fin katalysator til at starte en diskussion om, hvad magt egentlig er i topfodbold, selvom det ikke er denne blogs mål. Måske havde et lignende setup skabt nogle rammer, som egentlig havde passet Mourinho godt, og han ville måske endda have holdt længere grundet blandt andet en potentielt mere harmonisk og fremadrettet samtale om transfers.

Dog tvivler jeg. Mourinho arbejder bedst, når han får det, han peger på og er i så meget kontrol, som en klub vil tillade ham. Uniteds nye setup lader i øvrigt til at være mere centreret om ’klubbens bedste’ frem for et fokus på enkeltpersoner. Hvad der så er klubbens bedste, er op til debat, men der lader til at være skabt et mindre kollektiv af store profiler, der skal arbejde sammen for at skabe fremtidens United, blandt andet via velscoutede transfers og en solid bro fra akademi til førstehold.

Mange fans sidder selvfølgelig med tanken: Betyder det så, at Woodward ikke længere skal ’ødelægge’ handler for os? Ja og nej er det desværre irriterende, men stadigvæk rimelig korrekte svar. Som nævnt i artiklen om Uniteds nye setup, har Woodward trukket sig mere og mere fra direkte transferforhandlinger, men ses nu alligevel ’blande sig’ i ny og næ. Han er tydeligvis utroligt kompetent, når det kommer til økonomi og udbredelse af Uniteds brand (hvor han arbejder tæt sammen med Uniteds ’managing director’ Richard Arnold), men mangler blandt andet netværket og snilden til at kunne være den ansvarlige for handler.

Med udnævnelsen af Murtough vil vi nok se Woodward endnu mindre involveret, ja, men det ville undre mig meget, hvis han blev helt væk. Han forekommer mig for interesseret og nysgerrig til at lade være, som til tider har givet nogle fans et indtryk af ham som værende godtroende – han holdt for eksempel møde med Diego Godins søster angiveligt vedr. en transfer af uruguayaneren i 2018, som selvfølgelig ikke blev til noget. Murtough og Matt Judge vil formentlig blive givet en del råderum til at få lukket handler, og så bliver det spændende at se, hvorvidt det får nogen effekt på Uniteds transfer-ageren eller ej.

En (u)synlig effekt?

Det er forståeligt, at mange fans tænker: Får dette nogen synlig effekt for den almene fodboldfan? Min holdning er, at det gør det forhåbentligt. Nu har vi unægteligt fået udpeget en sportsdirektør, som – selvfølgelig sammen med de andre ’nye’ roller i klubstrukturen, som vi tidligere har beskrevet – forhåbentlig får skabt en form for kontinuitet ikke bare i forhold til transfers, men også til talentudvikling og den filosofiske linje.

I sommeren 2019 berettede mange medier, at Uniteds nye transferstrategi bestod i at hente primært britiske spillere i alderen 22-26. Det gjorde man så, men den efterfølgende sommer hentede man en 27-årig Alex Telles og en 33-årig Edinson Cavani? Det er ikke en kritik af handlerne – de har såmænd været tilfredsstillende nok på hver deres måde indtil videre – men hvor er linjen? Vil der blive sat nogle overordnede rammer op for, hvordan United bør spille fodbold, eller vil det – som vi så under van Gaal og Mourinho – i sidste ende blot blive besluttet af den siddende manager? Det er selvfølgelig svært at sige under Solskjær, men vil nok mere blive belyst under den næste mand ved roret.

Jeg vedkender, at jeg rejser flere spørgsmål end jeg besvarer, men pointen er egentlig også bare, at vi forhåbentlig vil få mere klarhed om nogle af de generelle og overordnede aspekter ved Manchester United ved, at der forhåbentlig bliver lagt en konsekvent linje om styringen af klubben, så vi ikke ændrer stil og tilgang hver sommer.

Selvfølgelig vil denne hyring blive efterfulgt af spørgsmål om Murtoughs kvaliteter i forhold til involvering af transfers. Det er det, som de fleste fans tænker mest på, og det er derfor naturligt også dér, hvor tankerne vil blive ledt hen, når man som storklub efter næsten to års søgen vælger at forfremme en ansat indefra. Det er jo ikke nødvendigvis noget, som man kan besvare uden videre, men mange spørgsmål går på, om Murtough har det nødvendige netværk og den nødvendige erfaring for at lokke de største profiler til klubben. Det korte svar er, at det må vi vente og se, selvom jeg nu tillader mig at forholde mig optimistisk.

Som nævnt før, har United haft andre som minimum lige så store prioriteter som transfers i baghovedet, da de var på jagt efter en kandidat, og det spiller egentlig meget godt overens med det, som man mener har været i fokus under klubbens ’cultural reboot’. Akademiet skal være i fokus, og man skal bestræbe sig på at hente spillere inden for en vis aldersgrænse, der opfylder visse kriterier, både fysisk og teknisk, men også personlighedsmæssigt. Man vurderer åbenbart, at man har det kompetente og brede netværk i klubben, som skal hjælpe Murtough, Judge og co. med at træffe de korrekte beslutninger, når sommertransfervinduet åbner. Efter det vindue vil vi have en bedre idé om, hvad vi kan forvente med den nye ’Director of Football’ ved roret.

Uniteds prioritering har dog været klar: Der skulle som minimum være en klar forståelse af Uniteds opbygning og et fokus på akademiet hos den kandidat, som man hyrede, og det kan man unægteligt sige, at der er hos Murtough.

Artikler om samme emne