Blog: Den vigtige bænk

af Svante Wettergren

Kvalitet over kvantitet.

Det er en frase, man som Manchester United-fan er stødt på utallige gange de sidste mange år, hvilket ikke er underligt, når man tænker på, hvor bred vores trup har været, uden at kvaliteten har været imponerende. Men selvom kvalitet er afgørende for succes, så må man ikke miste blikket for breddens vigtighed.

Her på bagkant af COVID-19 har mange United-fans – jeg selv inklusiv – udtrykt, at et transfervindue, hvor Dortmunds Jadon Sancho ville blive hentet ind som eneste forstærkning, ville være tilfredsstillende. Og selvom vi da ville kunne udforme en stærk startopstilling med den unge englænder på holdkortet, så viste FA Cup-opgøret mod Norwich også, hvorfor det ville efterlade markante huller i truppen.

For det er bredden, der sikrer os mod formdyk, skader og gør, at vi kan hvile spillere og samtidig kæmpe med i alle turneringer.

Dette blev fint eksemplificeret i lørdagens FA Cup-kamp. Ole Gunnar Solskjær havde til opgøret foretaget otte ændringer i startopstillingen. Det viste dels, at niveauet i truppen ikke er nær så højt, når det er bænkevarmere som Juan Mata, Jesse Lingard og Diogo Dalot, der skal udgøre startpladserne. Men måske mere alarmerende viste det, at vi selv i en kamp mod Premier Leagues absolutte bundprop ikke kan undvære bærende kræfter som Harry Maguire og Bruno Fernandes.

Det betyder, at de to spillere, der får vores defensiv og offensiv til at fungere, hver har spillet over 300 minutter på ni dage – og alligevel kan de næppe forvente at få en velfortjent og tiltrængt pause, da vi nu bevæger os ind i den afgørende fase i forhold til at sikre os kvalifikation til Champions League forud for næste sæson.

Kontinuerlig rotation
Nu er det ikke, fordi vi skal male fanden på væggen. Vi har en fin bredde på flere positioner. Sergio Romero har i en årrække vist sig som en af verdens absolut bedste andenmålmænd. Ligeledes virker Brandon Williams fortsat til at være en tilstrækkelig breddespiller til begge backpositioner. Til de bagerste midtbanepositioner har vi en fin konkurrence mellem Nemanja Matic, Scott McTominay og Fred. Og selvom bolden indimellem smutter fra Odion Ighalo, så har han med sin skarphed foran mål vist sig at være habil nok til at spille i Anthony Martials fravær, når franskmanden har haft brug for en pause.

Problemet ved en trup, hvor bredden ikke er tilstrækkelig, er dog, at man ofte spiller de samme 11 spillere mange kampe i streg, indtil der kommer et opgør, hvor man føler, man kan tillade sig at spare. Det betyder, som vi så mod Norwich, at spillet bliver væsentligt langsommere, da holdet ikke er sammenspillet og spillerne ikke kender hinandens løbemønstre. Det betyder også, at de færreste er i kampform, og derfor ikke har gode vilkår for at præstere optimalt.

Sir Alex Ferguson var kendt for altid at rotere og holde alle spillerne i gang, og dét er netop en af fordelene ved at have en bænk, der niveaumæssigt er jævnbyrdig med de startende 11.

Så er man ikke tvunget til kun at spare i de “nemme” kampe, men kan gøre det med enkelte spillere i alle kampe. På den måde holdes alle i kampform, og man undgår at gå på banen med et hold, der ikke kan finde hinanden.

Tre positioner bør forstærkes
Højrekanten har været et problem lige siden Antonio Valencia skulle overtage trøjenummer 7 for at vise, at han sagtens kunne erstatte Cristiano Ronaldo. Men som jeg ser det, er vi også nødt til at forstærke holdet i det centrale forsvar og på den offensive midtbane, hvis vi ikke skal køre rovdrift på enkelte spillere og dermed risikere, at de ramler ind i skader eller formdyk.

Holdningerne til Victor Lindelöf er mange, men mener Solskjær ikke, at svenskeren er dygtig nok til at klare sig i forsvaret uden sin vante makker, så er det simpelthen nødvendigt, at vi henter en ny forsvarsspiller ind, som Solskjær stoler 100 procent på.

Selvom mange mener, at vi efter købet af Bruno Fernandes ikke behøver forstærke den offensive del af midtbanen yderligere, så tyder de vedvarende rygter om Jack Grealish og Donny van de Beek på, at Solskjær er af en anden overbevisning.

Jack Grealish har den fordel, at han også er dygtig med udgangspunkt på venstrekanten og derfor kan dække af for Rashford, hvorimod Van de Beek, udover at spille offensiv midt, også er dygtigere end både McTominay og Fred til at finde medspillere mellem kæderne fra en dybere position, i tilfælde af at vi må undvære Pogba.

Spørgsmålet er om vi i den nuværende situation har mulighed for at forstærke truppen så markant, men det vil utvivlsomt forøge vores muligheder for at tilkæmpe os en plads i det eftertragtede mesterskabsræs, og samtidig gøre at vi kan spille med i de øvrige turneringer uden at være hovedrystende ringe.

Artikler om samme emne