De Røde Lejesvende – Ved første øjekast

af Svante Wettergren

VI VED SJÆLDENT, hvordan det reelt går med dem – vores udlejede spillere. Måske har vi set nogle få statistikker eller et par højdepunkter på Twitter, men ikke nok til at få et fyldestgørende indtryk af, hvordan det egentlig går med de spillere, som vi håber kan komme tilbage til Manchester United og gøre en forskel på holdet og måske overtage pladsen fra de pensionsmodne spillere eller sørge for, at vi kan bruge vores transfermidler på andre positioner.

Sådan har jeg det i hvert fald, og derfor har vi allieret os med en række gode folk – fans og journalister – der følger de enkelte hold og månedligt vil give os et overblik over, hvordan det går vores røde lejesvende.

ETHAN LAIRD – MK DONS, LEAGUE ONE

Ethan Laird er en af de spillere, mange har haft store forhåbninger til. Flere beskriver ham som et talent på størrelse med Mason Greenwood, men skader har besværliggjort hans vej til førsteholdet.

I starten af januar skiftede den unge højreback tilværelsen på Uniteds akademi ud med førsteholdsfodbold i League One-klubben MK Dons. Sportsjournalist og MK Dons-reporter James Reeve beskriver hans tid i klubben som overvejende god indtil videre:

– Ethan Laird fortsætter sin udvikling med hjælp fra manager Russell Martin og resten af staben, hvor han har etableret sig selv som den startende højrewingback i klubben.

– Han viser stor selvtillid, når han har bolden i fødderne og elsker at angribe, hver gang han har muligheden.  Han bliver ikke altid belønnet for sit hårde arbejde, da flere angreb enten slutter med blokerede skud eller Laird, der må afgive bolden, da modstanderen lukker ned for ham.

– Han skal stadig arbejde på sine tilbageløb og den defensive del af spillet, men han er et stort talent og har allerede imponeret på Stadium MK.

FACUNDO PELLISTRI – DEPORTIVO ALAVÉS, LA LIGA

Efter at være kommet til klubben i sommer, blev vores nyindkøbte kantspiller udlejet til den spanske klub Deportivo Alavés for at få fast spilletid.

Hvilken klub han er kommet til, og hvor meget spilletid han kan forvente, sætter spansk fodboldekspert og stifter af ‘Lyden af La Liga’, Paulo Augusto Chichon ord på her:

– Facundo Pellistri er kommet på græs i den baskiske klub, Alavés. Mandskabet ledes af Pitu Abelardo, som blev ansat  i januar efter en dårlig periode og Alavés ligner i den grad en nedrykningskandidat. Med holdets defensive spillestil, er der ikke lagt op til at Pellistri hverken får gratis spilletid eller frihed til at udfolde sig offensivt.

– Siden ankomsten har han siddet på bænken i to opgør og blevet skiftet ind i de seneste to – begge kampe endte i nederlag til Alavés. Han har spillet på højrekanten i en klassisk 4-4-2, hvor de vigtigste opgaver er at stå solidt defensivt, hjælpe højrebacken Ximo Navarro og sende hurtige indlæg i panden på Joselu og Lucas Pérez.

– Han har ikke været succesfuld med sine driblinger og både Iñigo Córdoba samt Luís Rioja er i hvertfald foran ham i køen på nuværende tidspunkt. Hans direkte konkurrent på højrekanten, Edgar Méndez, har scoret tre mål og leveret et oplæg, men det taler i Pellistris favør er, at Abelardo bliver nødt til at ruske op i holdet og ændre på sine taktiske dispositioner for at få resultater. Her kan en hurtig, motiveret og teknisk velfunderet kantspiller, som Pellistri, virke som et smart kort at bringe i spil, i forsøget på at vriste sig fri af nedrykningsdramaet.

TAHITH CHONG – CLUB BRUGGE, JUPILER PRO LEAGUE

Efter at have imponeret på Manchester Uniteds akademi har hollandske Tahith Chong haft det noget sværere på førsteholdet. Efter et mindre succesfuldt lejeophold hos tyske Werder Bremen, gør han nu forsøget hos Club Brugge i Belgien.

Ifølge Club Brugge-fan Timo både scorede og assisterede Chong i sine første kampe, men har ellers haft det svært, og er heller ikke udtaget til deres Europa League-trup.

– Lige nu mangler han kamprytme. Han har vist sine kvaliteter, men jeg tror ikke det er nok til at spille for Manchester United.

– Personligt kunne jeg godt se, at Club Brugge købte ham. Vi har gode erfaringer med vores tidligere kantspillere (Izquierdo, Limbombe, Danjuma, Diatta, Dennis osv.) Chong kunne meget vel blive den næste til at udvikle sig i Brugge

TEDEN MENGI – DERBY COUNTY, CHAMPIONSHIP

Teden Mengi er en af de unge forsvarsspillere, der virkelig har været store forhåbninger til i United. Hans sidste tid på akademiet var mindre prangende, men der har været bred enighed om, at han skulle have en større udfordring.

Det får han nu i Derby, hvor han, ifølge journalist og Derby-fan Nicolai Grau, skal kæmpe om spilletiden. Indtil videre er det blevet til en enkelt kamp mod bundproppen Wycombe, hvor Derby vandt 2-1.

– Her spillede Mengi som højreback i et forsøg på at matche modstanderens fysik. Mengi havde sine problemer med at holde Wycombes venstreside fra fadet, og de spillede sig også til flere store chancer i hans område.

– Han havde dog også flere gode clearinger, men alt i alt var det en svær start og en svær kamp at blive kastet ind i.

– Wayne Rooney har fundet en konstellation, der er solid og stabil, og derfor er spilletiden begrænset for Mengi indtil videre. Wisdom og Clarke er solide og stærke i midterforsvaret, mens vi har to mere vævre backs. Vi lukker ikke mange mål ind i øjeblikket, og derfor tror jeg Mengi må væbne sig med tålmodighed.

– Jeg tror ikke, at Rooney som udgangspunkt har i sinde at ændre på den nuværende konstellation, men i et tæt kampprogram kan der hurtigt opstå chancer med eventuelle skader eller karantæner. 

– Desværre for Mengi har vi også lejet Edmundson fra Rangers, og han virker til at stå foran i køen. Da vi brugte en femback kæde mod Watford var han foretrukket, ligesom han kortvarigt har vikarieret for Clarke. Således var Mengi ikke engang at finde på bænken i sidste kamp mod Nottingham Forest.

– På nuværende tidspunkt ser det ikke alt for lyst ud i forhold til spilletid for Mengi, men jeg tror nu nok, at han skal få chancen igen på et tidspunkt. Han er trods alt ung og kommer direkte fra ungdomsfodbold, så han skal måske lige finde sig til rette i en ny klub her i starten.

JESSE LINGARD – WEST HAM, PREMIER LEAGUE

Jesse Lingard har flere United-fans nok set lidt til, selvom han er blevet udlejet – og de fleste har måske også et indtryk af, at der er kommet gang i den 28-årige offensivspiller, efter han skiftede bænken i United ud med fast spilletid i West Ham.

Samme begejstring deler West Ham-fan Søren Ohlsen:

– Jeg var mildest talt lidt lunken omkring lejemålet af Jesse Lingard. Jeg havde et billede af ham som en fyr, der givet var talentfuld, men som ødslede sit talent væk med en indstilling, der egnede sig meget mere til Instagram end til at levere på banen.

– Han debuterede 3. februar ude mod Villa og gjorde straks min tvivl til skamme, da han spillede en rigtig god kamp og scorede to mål. Lingard har siden stort set holdt niveauet og lavede endda sejsmålet mod Spurs sidste søndag. Når man leverer et mål i så vigtig en kamp, så får man generelt ikke bøvl med West Hams ellers yderst kræsne fans.

– Jeg er åbenbart ikke den eneste, der er blevet overrasket over det niveau Lingard har leveret på. Vores anfører Mark Noble skulle efter sigende have sagt følgende til Rio Ferdinand om Lingard: “I can’t believe Rio how good and impressed I am by this kid, the way he plays. I knew he was a good player, don’t get me wrong. But he’s surprised me with how good he is, actually.”

– Konklusionen må være, at Jesse Lingard gør det fremragende i West Ham. Det ses tydeligt, hvor meget han har savnet at spille fodbold hver weekend og han har faktisk formået at bibringe West Hams trup lidt ”big club mentality”, hvilket tydeligt kunne ses i kampen mod City i går, hvor vi rent faktisk gik efter mere end blot at begrænse nederlaget.

West Ham har ikke fået forkøbsret på Lingard, men lige nu florerer der både rygter om, at West Ham og andre klubber er interesserede i at hente ham permanent – ligesom der har været snak om, at han til sommer skal tilbage til United og overtage Juan Matas plads.

Der spekuleres også i, hvorvidt Lingard kan bruges i en byttehandel med Declan Rice, som Chelsea har mistet interessen i, efter Frank Lampard blev fyret.

DYLAN LEVITT – NK ISTRA 1961, PRVA HNL
Dylan Levitt, der kom tilbage fra et mindre succesfuldt halvt år i Charlton Athletic, overraskede de fleste, da han takkede ja til at skifte til NK Istra 1961 i den kroatiske liga i midten af februar. Et skifte der overraskede de fleste, men slet ikke et dumt valg, hvis man skal tro den journalisten Filip Mishov, der breakede nyheden om handlen.

– Dylan Levitt venter stadig på sin debut, men det har været nogle begivenhedsrige uger for NK Istra 1961. Levitt tog et modsigt skridt ved at forlade England for at opleve en ny kultur og få fast spilletid i et land, der er kendt for at have produceret den bedste midtbanespiller i verden i det sidste årti, Luka Modrić.

– Den bedste række i Kroatien bliver hurtigt bedre år for år, og mange unge spillere er tiltrukket af ideen om at spille i Kroatian for at få værdifuld førsteholdsspilletid.

Et godt eksempel på det er Dani Olmo, der forlod Barcelona på et tidligt stadie af sin karriere for at skifte til Dinamo Zagreb.

– Nu imponerer han for RB Leipzig, og der er allerede snak om et endnu større forestående skifte.

– At tilslutte sig et nedrykningstruet hold er et modigt valg af Levitt, men det bliver også en vanskelig opgave, da han vil være under stort pres for at sikre klubbens overlevelse. Han vil ikke have meget til tid at tilvænne sig, ligesom der heller ikke vil være plads til dårlige præstationer, da klubben ligger på sidstepladsen i ligaen, fem point fra overlevelse.

Udover Levitt har NK Istra også hentet deres tidligere manager tilbage, ligesom de har hentet flere andre spillere på udlån.

– Levitt er faldet godt til i truppen og har allerede trænet i et par uger med holdet. Han har siddet på bænken i to kampe, men har stadig sin debut til gode. Næste mulighed kommer dog allerede på fredag mod NK Šibenik.

– Konkurrencen på midtbanen er stor og Levitt skal være klar fra start, hvis han vil spille. Men jeg er ikke i tvivl om, at han snart vil få en chance for at vise sine kvaliteter for Istra. Måske allerede på fredag.

– Presset for nedrykning i Balkan-klubberne er ikke ligesom i andre europæiske klubber. Det er meget mere intenst her. Levitt får ikke særbehandling og det her lån, og den erfaring han får, vil måske vise sig at blive en af de største udfordringer i hans karriere. Men det er sådan nogle udfordringer, der gør spillere stærkere mentalt, og kun de bedste vil overkomme det.

– Jeg håber det er tilfældet for Levitt, og at han til sommer vil vende bedre og stærkere tilbage til Manchester United.

DIOGO DALOT – AC MILAN, SERIE A

Diogo Dalot er en af de spillere som har været udlejet hele sæsonen, og som mange fans nok har delte meninger til – er han fortid i klubben eller kan han komme tilbage og give Aaron Wan-Bissaka den konkurrence, han har brug for.

Her runder journalist og AC Milan-fan Sebastian Würtz Bonde op på hele portugiserens tid i klubben:

– Siden sin ankomst til AC Milan har portugisiske Diogo Dalot brugt de første mange måneder på at tilvænne sig Serie A og træner Stefano Piolis taktik. Dalot kom til et hold, der bare vandt og vandt, og derfor var der lagt op til en svær konkurrence om spilletiden. 

– Den 21-årige Manchester United-spillers primær konkurrent er Davide Calabria, der også huserer på højrebacken, mens venstrebacken er svær at sætte sig på for Dalot, da denne tilhører Theo Hernandez, der anses som urørlig.

– Mange Milan-fans så da også Dalots ankomst til klubben, som en kærkommen lejlighed til at få noget konkurrence til holdets vante og ofte udskældte højreback Davide Calabria. Selvom Dalot gjorde en god figur i det meste af 2020, så er det svært at slå en konkurrent af, der er på det vindende hold, hver gang han spiller.

– Derfor er det blevet til fuld tid i Europa League-gruppespillet for Dalot. Da Hernandez blev skadet i slutningen af 2020 vikarierede Dalot på venstrebacken uden nævneværdig succes, og viste klare mangler på denne position.

– I det nye år er Milan dog faldet i niveau, og det samme kan siges om Dalot, der i de seneste kampe har været blandt de dårligste på banen. Han spiller anonyme kampe, laver et hav af fejl og brænder på det skammeligste, når han endelig kommer frem til målchancerne. Offensivt giver han ikke Milan meget, og det går udover kvaliteten fra den kantspiller, han spiller sammen med. Derfor blev den unge franskmand Pierre Kalulu også valgt foran Dalot i et af opgørene mod Røde Stjerne i Europa League.

JAMES GARNER – NOTTINGHAM FOREST, CHAMPIONSHIP

James Garner er startet imponerende ud i Nottingham Forest, efter han forlod Watford, hvor spilletiden var begrænset.

Vores Nottingham Forest-reporter har måttet udskyde sit svar af personlige årsager, men vi opdaterer jer på det, så snart det lander i indbakken.

Indtil videre kan vi nøjes med disse herres ord på hans tid i klubben:

“Jeg ved ikke, hvor god han kan blive. Vores største ansvar er at uddanne ham godt her. Det er tydeligt, at han er en fornuftig ung mand, der er blevet opdraget godt i Manchester United” – Chris Hughton, manager i Nottingham Forest.

”James Garner viser igen og igen, hvorfor han har en stor fremtid foran sig. Han er på et andet niveau.” – Leigh Cirtus, Nottinghamshire-reporter.

”Det er en fornøjelse at se James Garner spille. Selvom han kun er 19 år, kan vi allerede se, at han har udviklet sig i Nottingham Forest under Chris Hughton.” – Henry Winter, journalist hos The Times.

Artikler om samme emne