Dennis-Law-legenden-bag-diagnosen-Manchester-United-Matt-Busby

Denis Law – Legenden bag diagnosen

af Anna Køhlert

“The boy is a freak. Never did I see a less likely football prospect — weak, puny and bespectacled.”

Ordene stammer fra den daværende Huddersfield-manager Andy Beattie, første gang han så den 15-årige Denis Law til en prøvetræning i klubben. Ikke desto mindre valgte Huddersfield at skrive kontrakt med den unge skeløjede gut med de røde lokker. Efter en tur i den blå ende af Manchester samt Italien endte Denis Law i Manchester United. Og han står tilbage som en af de største og mest effektive angribere i klubbens historie.

Tiden inden United-storheden

Denis Law har netop valgt at stå frem og fortælle om sin demens diagnose. Den 81-årige skotte er en af de efterhånden mange spillere, der både har båret en blå og rød Manchester-trøje. Op gennem 1960’erne var han en del af det United-hold, der bragte storheden tilbage til klubben efter de vanskelige år efter Münchenkatastrofen. Men Law kunne være endt i United allerede som teenager, da Matt Busby og Jimmy Murphy forelskede sig i ham under en ungdomskamp. Men Huddersfield sagde pænt nej tak til Uniteds bud, og solgte ham i stedet siden til Manchester City.

Det endte dog kun med en enkelt sæson i blå, inden City solgte ham videre til Torino. Her tilbragte han også kun et år, inden United igen stod klar. Historien lyder på, at de var glade for Denis Law i Italien, han spillede godt. Men Law kunne ikke finde sig til rette i det italienske og den defensive spillestil – på trods af glæden for den gode vin og kvinderne.

En international fodboldkarriere stod dog ikke skrevet i stjernerne fra starten. Som barn og ung var Denis Law så skeløjet, at han altid spillede med det ene øje lukket. Det var først, da han skrev under med Huddersfield, og de betalte hans øjenoperation, at han kunne begynde at spille med begge øjne åbne. Han var endvidere spinkel af bygning og fremstod som en ægte skotte med sit strittende røde hår.

Det perfekte match

Efter München-tragedien i 1958 skulle Manchester United genopbygges. Holdet havde en talentfuld, men meget ung trup, og Matt Busby manglede international erfaring for at fuldende truppen. Holdet blev forstærket med et par forsvarsspillere, inden en anden skotte, Paddy Crerand, samt Denis Law blev købt i starten af 1960’erne. Denis Law blev den dyreste britiske fodboldspiller, både da han rykkede fra Huddersfield til Manchester City, og igen da City solgte ham til Torino. United sikrede Law endnu en britisk transferrekord, da de hentede ham tilbage til England for 115.000 pund. Men han var pengene værd.

I 1964 forbedrede United deres 19. plads i første division fra året før og endte som nummer to i ligaen. Året efter stod de for første gang siden München med pokalen. Denis Law krydrede succesen i 1964 med at vinde ”årets spiller” i Europa. Hvilket i øvrigt er eneste gang, en skotte har modtaget denne hæder. Endnu et engelsk mesterskab blev føjet til listen i 1967, før United i 1968 vandt Europa Cuppen for mesterhold, dog uden en skadet Law der gik glip af såvel semifinale som finalen på Wembley.

Rekorder på stribe

Ikke uden grund fik Denis Law øgenavnene ’The King’ og ’The Lawman’. I sine første tre sæsoner på Old Trafford scorede Denis Law vanvittige 81 mål i kun 104 kampe. I fire ud af fem år stod han tilbage som topscorer i første division.

I sin United-karriere scorede Denis Law 237 mål i 404 kampe. Han er stadig en af de mest scorende United-spillere gennem tiderne. Hans 46 mål i sæsonen 63/64 er rekorden for flest mål i én sæson af en United-spiller. Denis Law står dermed tilbage som en af det røde Manchesters mest effektive angribere gennem tiderne. En legende, der, som en del af trioen Best/Charlton/Law, stadig bliver fremhævet som en de mest frygtede angrebstrioer gennem tiderne.

Skandaler og United-nedtur

Denis Law havde en glæde for de våde varer og kvinderne, men i modsætning til sin medspiller George Best, formåede han at holde det på et mere holdbart niveau, der ikke var ødelæggende for hans karriere. Som så mange andre geniale fodboldspillere gennem tiderne havde Denis Law dog også en mere ilter side. Af tre omgange fik han flere ugers karantæne for at have sparket en modspiller.

Denis Law led i store dele af sin karriere af knæproblemer. Allerede i sin Huddersfield-tid fik han en knæoperation. Knæproblemerne holdt ham siden ude af flere omgange og var også årsagen til, at han ikke kunne deltage i de afgørende kampe af Europa Cuppen i 1968.

Efter Matt Busby trådte tilbage som manager, havde Denis Law, såvel som resten af United-holdet, store problemer med at forblive i toppen af britisk og europæisk fodbold. Laws knæproblemer fortsatte og efter nogle sløje sæsoner, skrev Denis Law i 1973 igen under på en kontrakt med Manchester City.

Sin sidste sæson, nu iført en blå trøje, er hverken spillemæssigt eller resultatmæssigt noget historisk pejlemærke, men han scorede et nok så berømt mål med hælen på Old Trafford. Scoringen faldt i det 81. minut til stillingen 0-1, hvilket også blev kampens resultat. Med nederlaget rykkede United ud af den bedste engelske fodboldrække. Rundens øvrige resultater gjorde, at United var rykket ned uanset kampens resultat. Dog er Denis Laws scoring og efterfølgende manglende jubel formentlig det, de fleste, nok især United-fans, husker den dag i dag.

Cityscoringen skal dog ikke tage noget fra fortællingen om Denis Law. Han er intet mindre end en Manchester United-legende. Og ugens fremkomst om hans diagnose stikker nok i hjertet hos de fleste inkarnerede United-fans.

Artikler om samme emne