Er Levitt løsningen på Uniteds midtbaneproblemer? — De Røde Lejesvende

af Svante Wettergren

VI VED SJÆLDENT, hvordan det reelt går med dem — vores udlejede spillere. Måske har vi set nogle få statistikker eller et par højdepunkter på Twitter, men ikke nok til at få et fyldestgørende indtryk af, hvordan det egentlig går med de spillere, som vi håber kan komme tilbage til Manchester United og gøre en forskel på holdet og måske overtage pladsen fra de pensionsmodne spillere eller sørge for, at vi kan bruge vores transfermidler på andre positioner.

Sådan har jeg det i hvert fald, og derfor har vi allieret os med en række gode folk – fans og journalister – der følger de enkelte hold og giver os et overblik over, hvordan det går vores røde lejesvende.

Axel Tuanzebe — Aston Villa, Premier League

“Axel Tuanzebe mangler at overbevise.

Hos Aston Villa slås han lidt med at matche ambitionerne med virkeligheden i den første tredjedel af sæsonen. Hverken for holdet som helhed eller for den 23-årige midterforsvarer har sæsonen fået den start, som man havde drømt om.

Det var ellers med store forventninger og ro i maven, Tuanzebe blev budt velkommen tilbage til Birminghams stolthed, efter et umådeligt succesfuldt lejeophold i Championship som sluttede med oprykning.

Den gang var han en integreret del af startopstillingen, men han må sande, at han nu kæmper med Kortney Hause om positionen som “nummer 3” i midterforsvaret. Ergo er det kun et systemskifte fra 4-4-2 til 3-5-2, der overhovedet har sikret ham kampe fra start. Et systemskifte han næppe skal satse opsparingen på bliver permanent, men nærmere en overgangsløsning som følge af skader og knækkede formkurver.

Sæsonens lavpunkt kom mod Wolves, hvor han var blevet foretrukket frem for Hause, men ikke gjorde nogen god figur og var direkte skyld i et mål.

Hans boldomgang og opfattelsesevne er svækket i forhold til seneste ophold i Villa, men det kan naturligvis skyldes manglende kampe i de seneste sæsoner. Hans fysiske styrke og gode indstilling kan ingen dog tage fra ham, så han skal håbe på flere chancer og mange minutter for at nå sit topniveau igen.”

Mikkel B. Ottesen, Aston Villa-fan.

Dylan Levitt — Dundee United, Scottish Premiership

“Dylan Levitt har været i fremragende form for Dundee United, siden han kom til i sommer fra Manchester United.

I en alder af 20 år har han allerede fået sine første ti fulde landsholdskampe for Wales, og hans internationale klasse har været tydelig siden hans skifte til det skotske.

Levitt er mobil, komfortabel med bolden i fødderne og kan lægge nogle utroligt præcise afleveringer. Siden hans skifte til Dundee United er han blevet spillet i en rolle som dybdeliggende playmaker, magen til den Scott McTominay spiller for Manchester United.

Levitt har ikke den samme power og fysik som McTominay, men hans evner i pasningsspillet er hans største force.

I 1-0 kampen mod Dundee Uniteds City-rivaler, Dundee, transformerede Levitts indskiftning i pausen holdets midtbane. På bare 45 minutter havde han flere vellykkede pasninger end nogen anden spiller opnåede på 90 minutter. 36 med en afleveringsprocent på 83,7.

Den form tog Levitt med sig ind på en større scene i ugen efter, da Dundee United spillede uafgjort med Glasgow Celtic. Han viste stor iver efter at komme på bolden og opbyggede spillet fra en dyb rolle på banen, hvor han dikterede spillet.

Efter kampen modtog Levitt også stor ros fra holdkammerat Peter Pawlett:

“Hans tekniske kvaliteter er gode. Han er fra Manchester United og viser stor kvalitet. Det er godt at have ham i klubben.””

— Ewan Smith, sportsreporter for The Courier, Scotland.

James Garner — Nottingham Forest, Championship

“At James Garner valgte at komme tilbage til Nottingham Forest bragte stor glæde i klubben og blandt fans. Det første lejemål var en ret stor succes og forventningerne var, at Garner skulle fortsætte i samme spor og måske endda lægge på.

Han har dog ikke været i nærheden af sit tidligere niveau endnu. Han er ikke dårlig, men han er bare ikke rigtigt lykkedes. Han arbejder som vanligt, men har ikke den impact, han havde sidst.

Forest har skiftet manager for nyligt og Steve Cooper er kommet ind. Det kan af og til være et problem for lejespillere, men i dette tilfælde kan det vise sig at være en stor fordel for Garner, da Cooper kender ham fra U-landsholdet.

Cooper har også allerede talt positivt om Garner, men også været tydelig om, at han pt. ikke helt rammer sit niveau. Heller ikke i de kampe der er spillet efter managerskiftet. Det virker besynderligt, da spillestilen under Cooper burde tilgodese en spilletype som Garner.

Garner får i øjeblikket ikke fuld spilletid, og han startede eksempelvis ude i kampen, der blev vundet 3-0 i Birmingham. Den slags skete ikke i første lejeperiode.

Der er stadig stor tiltro til Garner men han skal kæmpe for sin spilletid og finde tilbage til sit niveau og gøre en forskel med mål og assists igen.”

Peter Froulund, Nottingham Forest-fan.

Andreas Pereira — Flamengo, Brasilianske Serie A

“Andreas Pereira har gjort det fremragende i Flamengo, hvor han hurtigt har erobret sig en stamplads på den centrale midtbane og tilført holdet både dynamik og taktisk finesse. De rød-sorte fra Rio de Janeiro er dobbelte brasilianske mestre, og de vandt Copa Libertadores så sent som i 2019. Klubben råder over den stærkeste trup i Sydamerika, så det er ikke bare lige at erobre en plads der, men det har Andreas Pereira formået og også efter så gode præstationer, at han nu nævnes i landsholdssammenhæng.

Han spiller med nummer 18 og bruger navnet ‘Andreas’ på ryggen. Han har i skrivende stund spillet 11 kampe i ligaen, hvor han har lavet tre mål og leveret en assist. Debuten for små to måneder siden var forrygende. Andreas Pereira startede ude, men var dårligt kommet på banen, førend han scorede sit første mål i Flamengo-trøjen. Det andet pletskud kom efter en kontra mod Athlético Paranaense, hvor lejesvenden tilbagelagde 88 meter på godt 10 sekunder. Seneste scoring kom direkte på frispark.

Flamengo er jo der, hvor Zico spillede, og den gamle landsholdsplaymaker har rost Andreas Pereira for frisparksmålet mod Juventude. Zico var selv en frisparksekspert, og han siger, at den bold var ramt perfekt, og der må vente flere mål fra Andreas’ fod med den sparketeknik. Andreas har også forsøgt sig med spark fra distancen i det frie spil, og jeg har i hvert fald set ham ramme træværket et par gange fra andet geled under kampene i det brasilianske.

Andreas Pereira er en populær herre i sin nye klub, og der arbejdes på at kunne bytte lejekontrakten ud med en fast aftale. Flamengo skal hoste op med 20 mio. euro til Manchester United, og det er ikke helt umuligt for den ambitiøse Rio-klub, som har noget økonomisk power og er i finalen i Copa Libertadores, semifinalen i pokalen og nærmeste konkurrent til Atlético Mineiro med bl.a. Hulk og Diego Costa i kampen om årets brasilianske mesterskab.

Hvis Flamengo indfrier sin købsoption, bliver Andreas Pereira den dyreste spiller i en ellers guldrandet trup, hvor Top 3 hedder Gabriel Barbosa aka. Gabigol, Pedro og Giorgian de Arrascaeta.”

Peter Aarnholdt, stifter af Brasserbloggen og ekspert i brasiliansk fodbold.

Brandon Williams — Norwich City, Premier League

“Brandon Williams ankom på leje til Norwich d. 24/8, efter en tung start på sæsonen med kampe mod Liverpool og Manchester City, som havde resulteret i en samlet målscore på 0-8.

Jeg studsede en smule over indkøbet, da min vurdering var, at centerforsvaret var et større problem end venstre back, som Dimitrios Giannoulis dækkede fint i min optik. En uge senere blev centerforsvareren Ozan Kabak (ex-Liverpool) lejet i Schalke, og så gav Williams mere mening i forhold til at styrke konkurrencen på venstre back, da Sam Byram stadig er ude med en knæskade. Han burde snart være klar til genoptræning, men manden er ret skrøbelig.

Giannoulis startede i de første to kampe hvor vi spillede med en 4-back kæde, men Williams overtog hurtigt pladsen og startede de næste fire kampe i ligaen (Leicester, 1-2 nederlag, 4-back kæde; Arsenal 1-0 nederlag, 4 back kæde; Watford 1-3 nederlag, 4-back kæde; Everton 2-0 nederlag, 3-back kæde).

I de to efterfølgende kampe (Burnley ude, Brighton hjemme – begge 0-0) har Giannoulis igen overtaget pladsen, og da det ser ud til at Daniel Farke er blevet glad for 3-back kæden, og mit indtryk er, at Giannoulis er bedre som wingback end Williams, er prognosen for ham ikke så fantastisk i forhold til spilletid.

I de kampe han har spillet, har han gjort det ret middelmådigt. Jeg synes ikke, han har skilt sig specielt ud, hverken positivt eller negativt. Det generelle indtryk er, at Giannoulis præsterer bedre offensivt, mens Williams nok er en smule stærkere defensivt – men så længe taktikken bliver 3-5-2, stiller det Giannoulis bedst. Det kan dog ikke udelukkes at BW bliver valgt til de sværere kampe.”

Oliver Michael Sauter, Norwich-fan.

Ethan Laird — Swansea City, Championship

“Efter Swansea City var kommet foran 3-0 mod Peterborough United, blev Ethan Laird skiftet ud. Det var et samlet stadion, der henrykt applauderede ham og sang hans navn, da han klappende mod tilskuerne forlod banen, efter endnu en flot holdpræstation fra Russell Martins mandskab.

Det var en kamp og et øjeblik, der symboliserede vigtigheden af Manchester United-lejesvenden for Swansea. Han har været en åbenbaring, siden han blev genforenet med manager Martin, efter han sidste sæson spillede under den 35-åriges ledelse hos MK Dons.

Lairds selvtillid og swagger har både gjort, at han har passet perfekt ind i spillestilen, men også gjort ham til en favorit hos fanbasen.

Han blev hurtigt en vigtig spiller i systemet under Martin i hans tidligere klub og har nu også vist sig som mere end en tilstrækkelig erstatning på højre wingback for akademispilleren Connor Roberts, der i sommer tog skiftet til Burnley.

Mod Peterborough fik Laird endnu en assist, da Swansea tog føringen på 1-0 i lørdags. Udfordringen for den 20-årige er at blive ved med at tilføje det vigtige slutprodukt til sit spil, efter Martin for nyligt bad Laird levere flere mål.

Men starten af Lairds udlån i Swansea har været uhyre opmuntrende, og dem der kigger med fra Old Trafford vil være virkelig imponeret over deres unge forsvarsspillers udvikling i det sydlige Wales.

Allerede nu er han det perfekte eksempel på, hvor givende lånesystemet kan være for Premier League-klubber.”

Ian Mitchelmore, sportsjournalist og dækker Swansea og Wales for Wales Online.

Tahith Chong — Birmingham City, Championship

“Selvom Tahith Chong fik en lille skade i træning og ikke var med i weekenden, har han uden tvivl været den enestående spiller for Birmingham City i denne sæson.

Birmingham har været inde i en dårlig stime uden sejr i syv kampe, hvilket har været en hård periode for Chong. Men efter kampen mod Huddersfield forleden og 2-1 sejren over Swansea har han vist, hvorfor man ikke skal tvivle på ham.

Chong har vist flere gange, hvor farlig han kan være med sin fart. Hans assist mod Luton i starten af sæsonen var af høj kvalitet, hvor han udnyttede sin imponerende fart til at løbe halvdelen af banen og efterlade alle Lutons forsvarsspillere.

Det samme gjorde sig gældende mod Swansea, hvor han lagde en god aflevering til Troy Deeney, efter at have løbet ned ad den ene side, hvor han satte sin mand.

Chong har også været uheldig endnu ikke at have fået sit første mål efter at have måttet se flere kraftfulde afslutninger blive reddet. Bliver han ved med at afslutte med den farlighed, er det et spørgsmål om tid, før den ender i nettet.

Overordnet en rigtig solid sæsonstart for Chong hos Birmingham.”

Adam, Birmingham City-fan og bestyrer af Blues Focus.

Artikler om samme emne