‘Fixeren’ – Uniteds nye sportsdirektør

af Svante Wettergren

SIDEN SIR ALEX FERGUSON stoppede som manager i 2013, har Manchester United lignet en skygge af sig selv.

Ferguson havde den meget usædvanlige rolle i moderne fodbold, at han ikke kun var ansvarlig for holdet på banen, men hele organisationen bag.

En nærmest umulig opgave at løfte, og både David Moyes, Louis van Gaal og José Mourinho har også alle måttet opgive i forsøget på at løfte den tunge byrde og den store arv.

Derfor har spørgsmålet også naget mange United-fans i flere år – hvorfor har vi ikke ansat en sportsdirektør, der netop kunne varetage den opgave at have overblik over hele fodboldklubben?

Lige indtil for et par uger siden, da United præsenterede John Murtough som klubbens første sportsdirektør.

Men selvom Murtough er et nyt navn for mange, er han ikke ny i klubben. Og ansættelsen er da heller ikke begyndelsen på noget nyt, men fortsættelsen af et arbejde, der har været i gang længe.

Ed Woodward og ledelsen ønskede ikke at hente en “transferguru som” Monchi eller Paul Mitchell udefra, men ville have en, der forstod klubben og dens traditioner. En der skulle stå for den svære opgave det er at udvikle klubben på alle fronter og få sammenbundet forskellige afdelinger som akademiet, førsteholdet, rekrutteringen, sportsvidenskaben og den medicinske afdeling.

Det kræver en grad af ekspertise på alle områder for at kunne gøre det succesfuldt.

Manden der går under radaren
Flere journalister så første gang John Murtough sidste sommer, da han kørte Alex Telles fra lufthavnen til Carrington for at sikre sig, at alt gik som det skulle. De troede dog, at han var chauffør og ikke en profileret og velanset skikkelse i klubben. At han ikke har fyldt i pressen passer Murtough, der gerne undgår mediernes søgelys, fint. Men selvom han ikke er et lige så kendt navn for de fleste som Ralf Rangnick eller Edwin van der Sar, så er han bestemt ikke en uerfaren herre.

Han fik sit første job i slutningen af 1990’erne i Everton som sports scientist, efter han havde afsluttet sin uddannelse på Liverpool John Moores University med en bachelorgrad i sportsvidenskab og en master i sportspsykologi.

Murtoughs fokus var primært på akademiet, og han spillede en nøglerolle i udviklingen af spillere som Wayne Rooney, Jack Rodwell og Ross Barkley.

Siden da blev han direktør for Fulhams akademi, hvor han udvidede deres rekrutteringssystem og satte større fokus på ikke kun at udvikle gode spillere, men også gode mennesker.

Efter en periode som Performance Director hos Coventry City, hvor han udviklede klubbens medicinske og sportsvidenskabelige afdeling, blev han i 2008 hentet tilbage til Everton under David Moyes.

Inden David Moyes i slutningen af 2013 – kort inden sin egen fyring – tog Murtough med sig til klubben, nåede han at være Head of Elite Performances for Premier League, hvor fokus var udviklingen af engelske spillere i de enkelte klubber.

‘Fixeren’
Og selvom meget ikke er gået rigtigt for United siden Murtough kom til i 2013, er han alligevel blevet en populær herre i klubben og har vundet Woodwards tillid og gunst. Af flere bliver han beskrevet som en ‘fixer’, da han har klaret de opgaver, han er blevet stillet og har været ansvarlig for de få ting, der trods alt er gået godt de seneste par år i klubben.

De første tre år arbejdede han i forskellige roller omkring Uniteds akademi, og han bærer en stor del af ansvaret for den opblomstring, vi har set på ungdomsniveau med spillere som Marcus Rashford, Scott McTominay og Mason Greenwood, der alle har fået deres gennembrud på førsteholdet.

Han er også en af hovedmændene bag akademiets fokus på at hente store udenlandske talenter som Isak Hansen-Aarøen, Alvaro Fernandez og Hannibal Mejbri, som han selv scoutede på en tur til Norge, inden klubben besluttede sig for at købeham.

Og så var han i 2018 instrumental i forhold til at etablere et kvindehold fra bunden, der er blevet et af de dominerende hold i England og efter kun to år i WSL nu har ambitioner om at komme til at spille Champions League.

Senest har han været med til at udvikle klubbens scoutingafdeling, hvor han blandt andet har været med til at opbygge et hold bestående af dataspecialister, der skal kunne hamle op med afdelingerne i Manchester City og Liverpool.

I sin nye rolle vil Murtough stå for ledelsen af og have det overordnede ansvar for alle opgaver og strategier, der vedrører det sportslige i klubben. Og selvom han kommer med mere end 23 års erfaring i bagagen, er det trods alt noget andet at håndtere en klub på øverste niveau og skulle deale med agenter og store egoer end at være ansvarlig for lignende områder på akademiniveau.

Men selvom John Murtough anses som en venlig og hårdtarbejde person, så beskrives han samtidig som en mand med rygrad og en vilje af stål, som vil være svær at overrumple eller vælte omkuld.

Og så er han United-mand helt ind til benet, hvilket vel heller ikke skader.


The Telegraph, Sky Sports, Goal, The Times, The Guardian, The Mirror, Manchester Evening News

Artikler om samme emne