Greenwood og de mange mål – kan han blive ved?

af Mathias Mølsted

Mason Greenwood har tvunget sig ind i vores bevidsthed med et helt særligt talent for det mest værdifulde i fodbold – mål. Ole Gunnar Solskjær har rost Greenwoods evner som afslutter på en måde, som har vakt genklang i hele fodboldverdenen, og sammenligninger med Robin van Persie, Ronaldo Nazario og andre store spiller, bliver smidt omkring sig.

Men spørgsmålet er – kan vi forvente, at Greenwood bliver ved?

Kigger vi på tallene, tyder det ikke på det. Greenwood har i Premier League scoret otte mål på 37 skud og 3,5 Expected Goals (xG), den måleenhed, der vurderer kvaliteten af en given afslutning. Det tal inkluderer sidste sæson, hvor han spillede 1,3 gange 90 minutter. I Europa League har Greenwood scoret fem mål på 17 skud og 1,6 xG, hvor han har spillet 5,1 gange 90 minutter. 

Eller i alt – 13 mål på 54 skud og 5,1 xG.

Baseret på xG ville Greenwood score 0,094 mål per skud, men han scorer faktisk 0,240. Folk med stor indsigt i afslutningsteknik er allerede begyndt at diskutere Greenwoods afslutninger, og de peger blandt andet på hans evne til at afslutte med begge ben og hans evne til at snyde målmanden ved subtilt at bruge kroppen, for eksempel når han afslutter fra højre halvrum i feltet, hvor han åbner kroppen, så det ligner en afslutning mod fjerneste stolpe, men det ender ud med en afslutning mod nærmeste stolpe i stedet. Alt sammen meget spændende, men her fokuserer vi udelukkende på tallene.

Først og fremmest skal det bemærkes, at alene mængden af spilletid – eller datasættets størrelse om man vil – er problematisk at drage for store konklusioner ud fra, men hvis vi sammenligner med større datasæt fra andre dygtige spillere, så tegner der sig allerede nu et markant billede:

Alle tal er hentet fra FBref.com

På grafen angiver x-aksen xG i åbent spil per skud og y-aksen angiver mål per skud. Grafen er med andre ord udtryk for effektivitet. Tallene anvendt er udelukkende fra den relevante liga, den enkelte spiller spiller i, og samtlige sæsoner i nuværende klub er medtaget.

Det bemærkelsesværdige i grafen er to ting:

  1. Greenwood scorer mål i en højere rate per skud end selv nogle af de dygtigste angribere har formået.
  2. Greenwood scorer disse mål med udgangspunkt i en ringere xG per skud end nogen anden.

Denne kombination giver mig anledning til at drage konklusionen ovenfor. De historiske tal antyder, at selv hvis Greenwood er så fantastisk en afslutter, som vi håber, så skyder han i øjeblikket fra positioner, som gør, at man må tvivle på, at det kan holde ved.

Artikler om samme emne