HVEM SKAL VÆRE Manchester Uniteds førsteangriber i 2022/2023? Der er muligheder nok, men hvem har niveauet til United? Og hvem passer egentlig ind? Det prøver jeg at give et par bud på i den her artikel.
Bruttolisten er baseret på jeres input:
https://twitter.com/davidstylsvig/status/1499054142542778372?s=21
Bruttolisten med markedsværdi, kontraktudløb og alder er udbygget med brutto-data her, hvis nogen er interesserede i at grave lidt selv eller tjekke tallene. Al data er frit tilgængeligt på henholdsvis Transfermarkt og ikke mindst Fbref / StatsBomb.
Analysen kigger på:
1) Slutprodukt.
2) Involvering.
3) Progression.
4) Presspillet.
Først og fremmest vil jeg dog starte med nogle disclaimers og forklaringer, som forhåbentlig giver en smule kontekst til analysen.
Disclaimers
1) Alle vurderinger vil – selvfølgelig – være subjektive til en vis grad.
2) Jeg har ikke set samtlige spillere nok til at kunne lave en fuldendt subjektiv vurdering af dem alle.
3) Det er markant sværere at finde data fra “mindre” turneringer; tre spillere mangler delvist.
4) Jeg antager, at enten Ralf Rangnick, Mauricio Pochettino eller Erik ten Hag er træner i United efter sommerferien.
5) Ud fra mit kendskab til ovenstående trænere, vil jeg formode, vi leder efter en “klassisk 9’er”.
6) Alle stats er “pr. 90 minutter” og uden straffespark for et mere fair sammenligningsgrundlag.
7) Datagrundlaget er baseret på klubkampe i indeværende sæson (2021/2022).
8) “Trendlines” på graferne er gennemsnit, så man kan vurdere hver spiller i forhold til gennemsnittet.
Forklaringer
1) Hvis du IKKE er bekendt med ”expected goals” (xG) og ”expected assists” (xA), vil jeg klart anbefale, at du smider begge termer en tur forbi Googles søgefelt! (Eller den søgemaskine du nu foretrækker – bruger folk stadig Bing?)
2) ”Input” og ”Output” er hjemmelavede kategorier. ”Input” er en sum af ”non-penalty expected goals” og ”expected assists”, der giver en indikator for, hvor mange mål og assists (til sammen, pr. 90 minutter), man rimeligt kan forvente af en given spiller. Med andre ord også en evne til at komme i – eller skabe – gode situationer. ”Output” er en sum af mål og assists (igen uden straffespark og pr. 90 minutter), som viser hvor meget slutprodukt en given spiller har. ”Performance” er forskellen mellem de to; altså hvor meget slutprodukt en given spiller producerer ift. hvor gode situationer, denne er i eller skaber.
3) Progressive carries – Når en spiller flytter bolden mindst fem yards tættere på modstandernes mål (eller ind i deres straffesparksfelt) med bolden i fødderne. Ekskluderer “carries” på de første 40 yards af egen halvdel.
4) Progressive passes received – Når en spiller modtager en aflevering mindst ti yards tættere på modstanderens mål (eller inde i modstandernes felt), end hvor bolden er blevet afleveret fra i løbet af de sidste seks afleveringer. Ekskluderer de første 40 yards af egen halvdel.
Slutprodukt
Først og fremmest bliver angribere naturligvis ofte vurderet på slutprodukt. Grafen kort fortalt: Mere output = bedre slutprodukt. Mere input = bedre forudsætninger. Input kan i nogen grad krediteres angriberen for at komme i – og skabe – gode situationer.
Der er selvfølgelig nogle klare top-performers, som både kommer i gode situationer og også konverterer dem til mål og assists. Haaland, Schick, Lewandowski, Mbappé og Nkunku udgør top 5 på slutprodukt. Alle skaber mere end 0.92 forventet mål/assist pr. kamp.
Der er dog også de “effektive”, hvilket kan være svært at aflæse af grafen. Haaland, Schick, Belotti, Ekitike, Wirtz og Lacazette har alle markant bedre output, end situationerne (input) egentlig berettiger. Dygtige eller heldige? De får meget ud af lidt.
Involvering
Man kategoriserer ind i mellem offensive spillere efter, om de har en “pass first”- eller “shoot first”-mentalitet. Grafen her giver dog nærmere et billede af, om det er en 9’er, der deltager i spiller eller primært står på toppen og venter.
Wirtz, Nkunku og til dels Mbappé spiller ofte langt fra mål i deres nuværende roller og ville nok være bedst egnet i en rolle, hvor de deltager meget i spillet – hvis de altså skal spille 9’er i United. Spillere som Schick og Osimhen er klassiske boksspillere.
Progression
Progression kan sige noget om, hvordan spillerne bevæger bolden mod modstanderens mål. Mbappé har fuld fart fremad. Wirtz og Calvert-Lewin driver bolden frem. Nkunku, Belotti, Haaland og André Silva får ofte længere afleveringer, dybt eller som “targetman”.
Presspillet
Der har været meget snak om Ronaldos manglende indsats uden bold, hvis vi skal spille med et mere intensivt presspil (også den som presser mindst her). Tallene afhænger selvfølgelig delvist af spillestil, meeeen: Cavani presser for eksempel dobbelt så meget som Ronaldo.
Unge spillere som Wirtz, David, Ekitike og Nkunku ligger højt i presspillet, mens kendinge fra Premier League som Lacazette, Iheanacho og Ollie Watkins også ligger i toppen. Det hjælper selvfølgelig eventuelle indkøb at være vant til intensiteten i Premier League.
Konklusion
Rent statistisk vil jeg personligt altid være draget af top-performers på “slutproduktet”. Haaland, Lewandowski og Mbappé er etablerede navne, mens Schick, Nkunku og Wirtz sætter ild til Bundesligaen. Der er dog stor forskel på spillernes type.
Vil man have en rendyrket målscorer, kunne Schick være god værdi for pengene som alternativ til Haaland og Lewandowski. Schick presser dog ikke ret meget. Som falsk 9’er eller i en angrebs-duo ville Nkunku og Wirtz være gode bud, hvis man ikke kan få Mbappé.
Man skal selvfølgelig også spørge sig selv, om det er realistisk at få fat på de store navne – og om deres høje pris er dét værd. Er de sultne nok? En spiller som Kane præsterer ikke på topniveau i denne sæson, men har trods alt historik som en habil målscorer.
En helt anden diskussion er vores egne angribere. Ronaldo og Cavani har begge dårligt output og dårlig performance, på trods af at de faktisk kommer i gode situationer. Man kan let gisne om, at begge er forbi deres storhedstid – og betvivle deres plads i truppen.
Skal man prøve at finde et røverkøb, kan man måske kigge mod Nunez, Haller eller Adeyemi, som alle har et stærkt slutprodukt (omend i mindre ligaer). 2/3 er ganske unge og formentlig relativt billige.