Jordi Cruyff – en oplagt sportsdirektør

af Svante Wettergren

DE MANGE OLEOUT-HASHTAGS på Twitter er så småt begyndt at spire på det sociale medie igen. Det samme er rygterne om en mulig manager-fyring og en vis Mauricio Pochettino, der fortsat står klar i kulissen til at overtage det ledige trænersæde.

Og endnu engang underbygger det blot vigtigheden af en person, der kan tage de langsigtede beslutninger, hvis ikke Manchester United vil fortsætte med at skifte retning hvert andet eller tredje år.

Og vi kan lige så godt introducere dagens hovedperson med et citat, hvor han selv argumenterer for vigtigheden af sin egen rolle:

– Det, du ser i mange klubber, er, at ejeren styrer klubben og forsøger at gøre det på samme måde som med hans andre forretninger. Men fodbold er fuldstændigt anderledes. Hovedforskellen er, at de store beslutninger skal træffes af såkaldte sportsspecialister, udtaler Jordi Cruyff og fortsætter.

– Det, du ofte ser, er, at træneren får nøglerne til klubben, henter seks nye spillere den første sommer, og når han så taber fem kampe i streg, bliver han fyret og en ny træner kommer ind og henter en ny gruppe af spillere.

Men hvad gør Jordi Cruyff egnet til jobbet? Han har ikke den samme erfaring som Ralf Rangnick eller samme evne til at spotte talenter som Paul Mitchell eller Luís Campos. Til gengæld har han noget som ingen af de tre ovenstående har.

Ifølge The Telegraph vil Ed Woodward og co. ansætte folk, der har en forståelse for klubben og passer ind i kulturen, hvilket kunne tyde på, at de er på udkig efter én, der tidligere selv har været i klubben.

Så selvom det kan virke, som om United aldrig vil hente en sportsdirektør og rygterne kun opstår, når resultaterne på banen ikke er tilfredsstillende, så har United flere gange hintet, hvilken type de er ude efter.

Og det udelukker altså flere af de mest erfarne sportsdirektører. Det er også grunden til, at det ofte er folk som Edwin van der Sar, Rio Ferdinand og Darren Fletcher, der sættes i forbindelse med jobbet. Jordi Cruyff er dog gået under radaren til trods for, at han måske er den bedst egnede til jobbet.

Fodboldopvækst og forretningsforståelse
Rollen som sportsdirektør er ofte noget diffus og opgaverne varierer også fra klub til klub. Det der dog altid gør sig gældende er, at han skal kunne skabe sammenhæng på tværs af hele klubben og kommunikerer fra top til bund. Han skal altså både have en fodboldfaglig forståelse, der gør, at han forstår sig på spillere, trænere og selve spillet. Samtidigt skal han kunne agere i de øvre lag, der i højere grad er domineret af forretningsmænd.

Jordi Cruyff har haft sin fodboldopvækst i nogle af de klubber i verden, der lægger allermest vægt på værdier og historie. Først i Ajax og senere i Barcelona under sin egen far, legenden Johan Cruyff.

I 1996 skiftede han til Manchester United – samme år som Ole Gunnar Solskjær kom til klubben, og de to tidligere spillere skulle også have et særdeles godt forhold, der kunne danne grobund for et godt samarbejde, hvor Cruyff nok i højere grad ville komme ind og fungere i det nuværende setup fremfor at lave det hele om. Sød musik i Woodwards ører.

Jordi Cruyff har selv indrømmet, at skiftet til United i 90’erne blev taget for tidligt, og tiden i England var da også præget af skader, og han opnåede aldrig den store succes i Manchester.

Det betød også, at han i en ung alder tog en universitetsuddannelse i forretningsledelse og bagefter efteruddannede sig i marketing.

Senere tog han også sine trænerkurser – ikke fordi han havde ambitioner om at blive manager, men fordi han ønskede en større forståelse for de opgaver og udfordringer en manager bliver stillet overfor.

I modsætning til Rio Ferdinand og Darren Fletcher har han altså kvalifikationerne til netop at beskæftige sig med en fodboldklub fra top til bund. Det samme har Edwin van der Sar, som dog ikke har trænerkurserne og heller ikke har erfaring med rollen, da han i Ajax arbejder som CEO.

Men selvom Jordi Cruyff i sin karriere har haft svært ved at leve op til sin fars navn, så er han alligevel blevet en af de mest eftertragtede sportsdirektører i Europa.

Usædvanlige karrierevalg
Jordi Cruyff startede sin karriere som sportsdirektør i den cypriotiske klub AEK Larnaca i 2010. Til trods for, at de havde det laveste budget i ligaen, nåede de til gruppespillet i Europa League for første gang i deres historie under den hollandske ledelse.

Det var et job, der gav ham erfaring og selvtillid. Han følte, han havde et godt udgangspunkt med sin uddannelse og sin fodboldopvækst.

I et hårdt forhandlingsmiljø formåede han at hente de rette spillere og trænere til klubben, men blandede sig hverken i startopstillinger eller taktikker.

– Trænerne kendte deres roller, og jeg kendte min. Det virkede. En god sportsdirektør skal identificere, hvem du er som klub, hvilke folk du har brug for, hvad fansene ønsker og hvilken type fodbold klubben skal spille.

Efter to succesfulde år i AEK Larnaca skiftede han til israelske Maccabi Tel Aviv, hvor han hurtigt fik dem til at vinde deres første mesterskab i ti år. Det skete med ansættelsen af Oscar Garcia, der sæsonen efter blev manager i Brighton and Hove Albion.

I de efterfølgende år vandt de tre ligatitler, nåede til knockout-kampene i Europa League, kom i gruppespillet i Champions League og blev det første israelske hold til at vinde The Treble. Alligevel fyrede han daværende træner Pako Ayestaran, da han – til trods for de gode resultater – ikke mente, at det var den rigtige type fodbold, der blev praktiseret og han ikke fik det maksimale ud af truppen.

Tiden i Maccabi Tel Aviv gjorde, at Jordi Cruyff opnåede stor anerkendelse som sportsdirektør og flere større engelske og tyske klubber viste interesse i ham, og deanså ham som en smart, flersproglig og respekteret mand med et stort netværk og en lang liste af gode kontakter.

– En god sportsdirektør skal have et bredt netværk, gode kontakter og skal vide, hvordan man kommunikerer i fodbold med både ældre og yngre spillere,” siger Jordi Cruyff.

– Han skal have overblik over rekrutteringen og sikre, at klubben er først til at tage kontakt til nye store talenter med en overbevisende præsentation og et projekt, der gør, at spilleren vil foretrække ens klub. Han skal også have fuld tillid til manageren, beskytte ham og arbejde sammen med ham. Du har brug for fodboldspecialister i en klub, der skal kunne identificere handler, der passer til klubbens dna.

Udover de engelske og tyske klubber skulle han Ifølge Andy Mitten også i både 2017 og 2018 have afvist tilnærmelser fra Barcelona om at blive sportsdirektør i sin tidligere klub.

I stedet valgte han at blive manager i den kinesiske klub Chongping og sidenhen landstræner for Ecuador, hvor han dog aldrig nåede at stå i spidsen for holdet på grund af corona-situationen. Nu er han tilbage i Kina. Denne gang i klubben Shenzhen.

– Jeg kan godt lide de svære og underlige projekter,” siger han.

– Jeg vil gerne være klar, den dag jeg beslutter at tage et job i en af verdens største ligaer. Jeg vil være forberedt på alle tænkelige situationer på grund af alle de erfaringer, jeg har.

Og det mulige job i Manchester United er da også noget, han forholder sig til.

United har ingredienserne til at opnå succes
– De har ingredienserne til at opnå succes igen. Ligesom Barcelona. Konkurrencen om de bedste trænere og spillere er i dag større, men United har noget magisk over sig. Spillerne bliver tiltrukket af deres historie og fanbase.

Alligevel mener han ikke, United har det rigtige setup i dag. De mange udskiftninger i truppen, har store omkostninger. Han mener, at klubben bør ansætte en sportsdirektør, der kan tage sig af de beslutninger, der strækker sig over længere tid og i stedet lade manageren fokusere på dét, han er bedst til.

– En sportsdirektør beskytter klubben på en anden måde end manageren, der hurtigt kan miste sit job. I dag er det umuligt for manageren at have ansvaret for alt.

Og Jordi Cruyff mener selv, han har det, der skal til med sin erfaring.

– Rollen som sportsdirektør er noget, du har i dig. Mandskabsbehandling er ikke noget, du lærer. Enten kan du det eller også kan du ikke. Jeg føler mig komfortabel med rollen. Jeg kan lide klubstrategier og at tænke langsigtet.

Som skabt til jobbet
De mange skader i karrieren gør også, at han i højere grad kan sætte sig i spillerens sted, hvilket han mener er en stor fordel. De 12 operationer, de mange skader og de utallige kampe, hvor han enten har siddet på bænken eller tilskuerrækkerne hjælper ham til at forstå, hvordan spillere tænker, da han har været igennem alle tænkelige scenarier som fodboldspiller.

Og netop hvordan spillerne tænker er ofte et undervurderet aspekt, da det ikke alene er talentet, der er afgørende for deres succes.

– En af de ting man skal forstå er, at det ikke alene er talentet, der afgør om de opnår succes eller ej. Det handler også om karakter, mentalitet og tilvænning. Du kan ikke bare hente en spiller, fordi han er god. De små detaljer er afgørende.

Men hvis han blev ringet op af Manchester United nu og blev tilbudt rollen som sportsdirektør, ville han så takke ja?

– Det skal være det rigtige tidspunkt, og jeg skal være klar til det. Men hvis en af de helt store klubber ringer, så vil du altid være åben for muligheden,” siger han.

Så hermed en opfordring, Ed Woodward. Tag knoglen og ring op til Jordi Cruyff. Og har du ikke hans nummer – så underbygger du blot hans påstand om, hvorfor det er vigtigt at ansætte ham.


The Times
South China Morning Post
BBC
The Guardian
The Telegraph

Artikler om samme emne