Den samme gamle sang

af Rasmus Dines

EN ENKELT KAMP inde i sæsonen (to hvis vi medregner sejren over Luton), og der hersker for mit vedkommende en følelse af mismod omkring Manchester Uniteds 2020/2021-sæson.

Jeg ved godt, at det stadig er early days, og tingenes tilstand i fodbold aldrig er statiske. Mismod kan på en uge ændres til optimisme og håb, hvis Manchester United vinder over Brighton lørdag, og Jadon Sancho bliver præsenteret i næste uge som nye det store stjerneindkøb. Jadon Sancho er det fix, som Manchester United fans desperat hungrer efter. Den desperation er ikke blevet mindre efter en skandaløs premiere mod Crystal Palace.

Men hvorfor har sagaen omkring Sancho udviklet sig som den har gjort, når alle tre parter (henholdsvis Manchester United, Sancho og Dortmund) tilsyneladende alle gerne vil have, at en handel går igennem, hvis prisen er den rigtige?

De finansielle implikationer
Svaret på dette skyldes primært to ting: COVID-19 og Glazer-familien.

COVID-19 har økonomisk set allerede kostet Manchester United 35 millioner pund i mistede indtægter på de otte kampe, der blev spillet for tomme tribuner i slutningen af sidste sæson. (Europa League mod Sevilla og FCK indregnes som mistede kampe). Ingen ved desværre, hvornår fans igen lukkes ind på tribunerne.

Derfor står ikke bare Manchester United, men alle fodboldklubber i hele verden i en økonomisk presset situation, de ikke har oplevet før.

Ed Woodwaard udtalte i april 2020, at Manchester United skal være ansvarsfulde med deres ressourcer i den mest udfordrende tid, fodboldverdenen vil opleve. Woodwaard bluffede ikke – han fortalte den tragiske sandhed.

Men med til den sandhed – som Ed Woodwaard ikke nævner – hører Glazer-familiens ejerskab af klubben. Glazer-familien har siden sin overtagelse af klubben i år 2005 kostet Manchester United 1,5 milliarder pund. Eller oversat til noget mere relaterbart: 15 x Jadon Sancho afhængig af kursen, vi regner med.

Pengene er gået til at betale renter af den gæld, som familien påførte klubben ved overtagelsen og ej at forglemme – udbytte til familien selv.

Den uvidende fan vil hævde, at Manchester United rigtig nok har brugt store summer på transfers i årenes løb. Men hver en pence er tjent af klubben selv. Intet andet. Glazer-familien har ingen midler tilført klubben.

De økonomiske konsekvenser ses nu. Eller vent – vi har set det før. Hvem husker ikke, at Cristiano Ronaldo og Carlos Tevez i år 2009 blev erstattet af Antonio Valencia, en gratis Michael Owen og Gabriel Obertan? Kun den bedste manager i fodboldens historie kunne holde klubben oven vande.

Den tid er forbi, og desperationen ville ikke have været nær så stor, hvis vi fans ikke havde fået påført de ar på sjælen, som vi har fået de seneste syv år.

Faktor 1:
Men hvorfor er det, at de andre klubber kan være mere aktive på transfermarkedet, og Manchester United ikke kan? Coronakrisen rammer alle, og faktisk er det værst for de ”mindre” klubber med de manglende kampindtægter. Det er i Manchester Uniteds tilfælde dog en sandhed med modifikationer.

Udadtil fremstår ledelsen med Ed Woodward og Matt Judge amatøragtige i deres evindelige pokerspil overfor Dortmund. Men bagved bliver der regnet med den helt store lommeregner.

En af de væsentligste faktorer til passiviteten er, at klubben for hver uge der går, bliver klogere på de økonomiske implikationer COVID-19 pandemien vil forårsage. Usikkerheden omkring hvor længe pandemien varer ved hjælper ikke umiddelbart.

Faktor 2:
Den anden væsentlige faktor er gælden, Manchester United hæfter for. Når man låner penge af de finansielle markeder, skal Manchester United afgive kontraktlige løftere til deres långivere. De løfter hæmmer klubbens fleksibilitet, da Manchester United er bundet af visse regler, de skal overholde. En af de klausuler, Manchester United kontraktuelt er bundet af er, hvad klubbens EBITDA lyder på. EBITDA forstås som klubbens samlede indtjening før renter, skat og afskrivninger. I kontrakten pålyder det, at Manchester Uniteds EBITDA skal være £ 65 millioner de forudgående 12 måneder. Hver tredje måned vil Manchester United låntagere kigge på klubbens EBITDA. Kan klubben ikke opfylde dets krav og betingelser, kan det i værste fald betyde konkurs.

Efterhånden som COVID-19-krisen har udviklet sig, er ledelsen blevet mere opmærksom på, at klubbens rentabilitet kan blive udfordret. Dette er den primære årsag til, at Jadon Sancho ikke er i Manchester United i dag. Alle klubber bliver ramt økonomisk, men ikke alle er underlagt de økonomiske krav, som Manchester United er underlagt. Derfor kan klubben i år ikke gøre som Chelsea og Manchester City, da de ikke har fået påført en gæld af deres stenrige ejere.

Manchester United sikrede sig som bekendt Champions League-plads i sidste spillerunde. Det er afgørende for indtjeningen, da den som nævnt vil falde grundet de manglende kampdage med et fyldt Old Trafford og ydermere mindre merchandise-salg.

Faktor 3:
Den sidste væsentlige faktor, der kan og vil påvirke et køb af Jadon Sancho er, om Manchester United formår at sælge ud af den dødvægt, de har rendende rundt i truppen. Spillere som Marcos Rojo, Jesse Lingard, Chris Smalling og Andreas Pereira (for bare at nævne nogle) går alle rundt med store kontrakter.

Kan man få solgt noget af dødvægten, kan det være med til at øge indtjeningen og dermed styrke Manchester Uniteds EBITDA. Rimelig logisk, men det er en udfordring, når andre klubber også er påvirket økonomisk af COVID-19. Hvem kan lige købe Jesse Lingard med en løn på £100.000 pr. uge i dagens marked?

Når vi nu er ved spillernes kontrakter. For at Manchester United skal undgå en ”konfrontation” med klubbens långivere, skal klubbens lønregning også sænkes. Et køb af Jadon Sancho vil, naturligvis, øge lønregningen, medmindre andre spillere sælges inden. Dette er måske også årsagen til, at vi allerede har fået en pressebriefing fra klubben om, at der en aftale på plads med Jadon Sancho og hans agents personlige vilkår i en eventuel handel.

Indtil nogle spillere bliver solgt, vil intet sandsynligvis ske, da klubben er fanget i et limbo med ”pagterne” til deres långivere.

Så hvis du spørger mig, hvorfor jeg føler mismod allerede, har du her svaret. Uagtet resultatet i lørdags og om Jadon Sancho bliver signet eller ej, ved jeg, at problemerne nemlig stikker langt dybere i Manchester United og har gjort det i over et årti.

Artikler om samme emne