Blog: Som at gå på line i træsko

af Svante Wettergren

Er du forvirret over metaforen? Det kan jeg godt forstå! Lad mig afklare den med det samme. Det handler om målmandssituationen i Manchester United, og hvordan Ole Gunnar Solskjær skal håndtere den for ikke at gøre ondt værre.

Det er en diskussion, der efterhånden har kørt i evigheder. De fleste havde nok forventet, at Dean Henderson ville tage en sæson mere hos Sheffield United, men efter Aaron Ramsdale skiftede tilværelsen i Bournemouth ud med Sheffield, lukkede netop den mulighed sig.

Nu tyder alt på, at Dean Henderson og David de Gea bliver i klubben, mens Sergio Romero leder efter en ny arbejdsgiver.

Men hvordan skal Solskjær håndtere det, og hvem skal være førstevalg – hvis nogen af dem overhovedet?

Begge vil være førstevalg
De Gea, der igennem mange sæsoner har været vores store redningsmand, havde sidste sæson et år, hvor niveauet ikke var dét, vi normalt ser fra ham, og fejl kostede os point i flere kampe.

Samtidig havde vi Dean Henderson udlejet til Sheffield United for andet år i streg, hvor han uge efter uge imponerede Premier League-følgerne med fine præstationer.

Nu står vi i en situation, hvor vi har dem begge i stalden og skal finde ud af, hvem vi skal satse på. Den ene tjener tæt på det samme som Alexis Sánchez gjorde og har i flere år været verdens bedste målmand. Den anden har klart haft en bedre sæson og har en lysende fremtid foran sig.

De vil begge have god grund til at forvente, at netop de er førstevalg næste sæson.

Konkurrence er ikke løsningen
Mange fans mener, at det er et luksusproblem, og at Solskjær skal lade de to konkurrere med hinanden og lade den bedste starte.

Men som Gary Neville pointerede hos Sky Sports forleden, så kan det have sine udfordringer.

“Der er ét sted på banen, hvor du skal have stabilitet – og det er på målmandsposten. Du skal have et klart førstevalg. Du kan ikke skifte frem og tilbage. Det fungerer bare ikke. Jeg har aldrig set det virke hos nogen klub.”

Netop det så vi senest i vores egen klub, da De Gea og danske Anders Lindegaard var kommet til klubben. Efter en svag start af spanieren, overtog Lindegaard pladsen mellem stængerne og i en længere periode konkurrerede de to om pladsen som førstevalg. Den konstante usikkerhed påvirkede tydeligvis De Geas præstationer, da han vidste, at en enkelt fejl ville resultere i en plads på bænken. Samtidig fik ingen af de to målmand opbygget et stærkt samarbejde med forsvaret. Og det var da også først, da Lindegaard udgik med en skade, og De Gea var sikker på pladsen, at hans præstationer begyndte at forbedre sig.

Det samme vil vi risikere at se i denne sæson – og uanset hvem der vinder pladsen, så vil det få negative konsekvenser for klubben.

Kommer De Gea tilbage til sit gamle niveau og smider Henderson på bænken, så vil vi stå med et stort målmandstalent – der gerne skulle være klubbens fremtid – der vil stagnere i sin udvikling på grund af manglende spilletid.

Er det omvendt Henderson, der sikrer sig pladsen, så vil vi have en hamrende dyr bænkspiller, hvilket kun vil gøre det endnu sværere at komme af med ham næste sæson. Ikke fordi vi ikke kan sænke prisen på ham, og lade ham skifte for peanuts, men fordi hans lønkrav vil være enorme, og de færreste klubber vil betale tæt på 400.000 pund om ugen for en målmand, der har brugt et år på at varme bænken.

Som jeg ser det, kan Solskjær kun håndtere den her situation på én måde, hvis han vil slippe helskindet ud af det.

En klar plan fra start
Han skal kommunikere klart ud, at De Gea er førstevalg, så der ikke er tvivl om det. Og så skal han lægge en klar plan for Henderson, der forbereder ham og gør ham klar til at overtage positionen efter denne sæson. Det kræver, at han får kampene i Liga Cuppen, FA Cuppen og enkelte kampe i Champions League.

At have Henderson i egen stald vil også give Solskjær mulighed for at vurdere om Henderson reelt er dygtig nok, eller om man skal ud og hente en anden keeper, der kan erstatte De Gea.

Så det bliver en svær situation, hvor der er mere der kan gå galt end godt. Solskjær skal have tungen lige i munden for at komme helskindet igennem og sørge for, at det gavner, og ikke skader, at vi har begge målmænd i truppen i den kommende sæson.

Artikler om samme emne