Sportsdirektøren og det nye setup

af Nicklas Hansen

MANCHESTER UNITED HAR ENDELIG fået en sportsdirektør – eller ‘football director’ som klubben selv har valgt at kalde rollen.

Efter flere år hvor store navne som Edwin Van der Sar, Ralf Rangnick og Paul Mitchell er blevet sat i forbindelse med rollen, faldt valget på John Murtough, der har været i klubben siden 2013.

Inden Murtough blev sportsdirektør, havde han titlen ‘Head of Football Development’ – en rolle han havde haft siden 2016.

Samtidig har United offentliggjort, at Darren Fletcher er blevet forfremmet fra at være en del af træner- og analyseteamet til nu at være teknisk direktør i klubben.

Og så har Matt Judge, som flere United-fans måske kender til, fået en ny titel som ‘Director of Football Negotiations’, hvor han fortsat vil stå for kontraktforlængelser og transferforhandlinger.

United har altså nu fået lavet en klarere struktur i den sportslige afdeling – noget som mange fans har skreget på i flere år. Et arbejde der så småt startede omkring sommeren 2018 og eftersigende var en af årsagerne til José Mourinhos stigende utilfredshed.

En længeventet rolle
Ideen om en sportsdirektør har været påtalt ved flere instanser, men snakken intensiverede særligt i sommeren 2019, efter Ole Gunnar Solskjær havde fået sin permanente kontrakt.

Udover de føromtalte store navne, der blev sat i forbindelse med rollen som sportsdirektør, har det også været en kendsgerning at flere tidligere spillere har været i overvejelse til en mere rådgivende rolle som teknisk direktør. Både Rio Ferdinand og Patrice Evra har været i samtaler med Ed Woodward omkring jobbet, men i sidste ende faldt valget på Darren Fletcher, der har haft en stor stjerne hos Woodward siden han tilbage i 2019 begyndte at deltage i højtprofilerede møder omkring klubbens omstrukturering.

Den gamle struktur
Siden Manchester United i onsdags kom med den endelige officielle udmelding har der været skrevet meget om det. Er det de rette ansættelser klubben har lavet, hvilke kommende roller og arbejdsopgaver vil de få og gør det overhovedet nogen forskel eller er det blot et PR-stunt for at få ro på bagsmækken?

Siden Sir Alex Ferguson forlod klubben i 2013 har United haft flere uheldige episoder med deres håndtering af transfers og kontraktforhandlinger.

Ed Woodward spillede en stor rolle i den måde tingene foregik på, men har de senere år indtaget en mere tilbagetrædende rolle, selvom der stadig er eksempler på, at han har blandet sig i det sportslige. For eksempel da han i januar 2020 ringede for at rykke Bournemouth med henblik på en handel med Joshua King. Eller da han i samme måned overtog forhandlingerne med Sporting Lissabon for at få transferen med Bruno Fernandes på plads.

Det har givet United et ry for at have ikke-fodboldkyndige personer til at træffe de sportslige beslutninger i klubben. Selvom mange har peget pilen mod Woodward har forhandlingsansvaret ligget hos Matt Judge, der også er bankmand ligesom Woodward.

Flere medier har påpeget, at problemet for United har været manglen på en kommunikativ bro fra den sportslige del af klubben til direktionsgangene.

Som vi tidligere har berrettet, så er det sportslige setup noget, der er blevet arbejdet med og forbedret over de sidste par år, men med denne rokade forsøger man at løse det kommunikationsproblem, der har været ved at John Murtough, der kommer til at arbejde tæt sammen med Ole Gunnar Solskjær, nu vil agere bindeled mellem førsteholdet og ledelsen.

Den nye struktur
Efter rokaden vil hierarkiet i klubben undergå nogle ændringer.

John Murtough vil få en altomfattende rolle, hvor han vil være involveret i den daglige håndtering af det sportslige samt have en daglig interaktion med Solskjær, hvor han skal tale om transfers og sikre, at førsteholdet har den bedste operationelle support den behøver for at få succes.

En af de ting United har været opmærksomme på i forbindelse med den nye sportsdirektør-rolle i klubben er, at manageren ikke får mindre magt. Og klubben har da også forsikret, at Solskjærs rolle som influerende karakter ikke er blevet nedskruet, da han fortsat i samarbejde med Murtough skal finde fremtidens førsteholdet og fortsat vil have vetoret i forhold til indkøb af nye spillere.

Selvom Matt Judge fortsat vil stå for forhandlingerne, så har han fået en mindre rolle i hierarkiet, hvor han skal rapportere direkte til Murtough, der vil udstikke linjerne i forhold til hvilke vilkår United kan hente spillerne på.

Det betyder først og fremmest, at de beslutninger træffes af en fodboldkyndig person, men forhåbentlig vil det også betyde, at United nu kan agere hurtigere i forhandlingerne sammenlignet med før, hvor Judge hele tiden skulle vende forhandlingerne med Woodward, der søgte godkendelse hos Joel Glazer, hvilket var tidskrævende.

Og selvom det fortsat vil være en bankmand, der sidder i forhandlingerne, så bliver han flankeret af Darren Fletcher, der skal bidrage med at sælge Uniteds sportslige projekt til spillerne.

Det må være positive toner hos Patrice Evra, der fik skabt masser af røre i medierne, da han i et 20 minutter langt ‘rant’ i en Instagram-livesession kritiserede Uniteds chefforhandlere for manglende fodboldforståelse.

Dengang foreslog Evra, at United blandt andet sendte tidligere spillere til at forhandle, da de kunne relatere til potentielle kandidater på både et professionelt og personligt plan, i stedet for “nogle advokater, der kun taler om penge.”

Ser man på ansættelsen fra det perspektiv må hyringen af Murtough og Fletcher have en markant større fodboldforståelse end det rædselsbillede af en United-forhandler som Evra malede.

Fletcher overbeviste alle
Fletchers nye rolle er mindre altomfattende. Formelt blev han hyret i januar som førsteholdstræner, men har siden spenderet mere tid sammen med Uniteds kampanalytikere.

Fletchers rolle som teknisk direktør bliver at bidrage med teknisk input og ledelse i alle fodbold- og performancerelaterede anliggende. Derudover kommer han til at agere bindeled mellem John Murtough og Nicky Butt, der er ‘Head of First Team Development’ og er ansvarlig for akademispillernes implementering på førsteholdet.

Og som Solskjær nævnte i forbindelse med ansættelsen bliver Fletchers rolle også at sælge klubben til interesserede parter, idet han kender klubbens DNA og har indblik i både det træningsmæssige, men også økonomisk strukturerede aspekt af Manchester United.

Lige efter Fletcher fik sin A-trænerlicens vandt han alle i klubben med sin entusiasme og viden, og blev derfor enstemmigt valgt til rollen som teknisk direktør.

Bankmændene træder tilbage
Selvom Judge stadig vil stå for forhandlingerne, så vil det fremover være Murtough som klubber og agenter kontakter, hvis de er interesserede i enten at sælge en spiller til United eller købe en spiller fra klubben.

Det tillader, at Woodward kan træde tilbage og modtage færre opkald fra agenter og klubber, og derved vil overlade det sportslige ansvar til en mere fodboldkyndig person. Ligesom Murtough vil overtage Judges udviklingsmæssige opgaver.

Man kan altså sige, at Murtough overtager arbejdsmæssige aspekter fra både Woodward og Judge.

Murtoughs nye ansvarsområder rækker altså ud over spillerrekruttering, hvilket eftersigende også skulle være en af årsagerne til, at valget i sidste ende faldt på den 47-årige englænder. Andre udefrakommende kandidater var mere fokuseret på rekruttering og transfers, hvor Murtough viste større interesse for ansvaret omkring hele det sportslige setup i klubben.

Udover Solskjær kommer Murtough også til at være i Dialog med Mike Phelan, der med sin erfaring som assistent under Ferguson og tidligere erfaring som sportsdirektør for australske Central Coast Mariners har en fin forståelse for samspillet mellem førsteholdet og direktionsgangene.

Hvordan det hele reelt kommer til at udspille sig må tiden vise, men det er umiddelbart sådan det nye setup i klubben vil se ud. Mediet The Athletic har forsøgt at lave en overskuelig oversigt over, hvem der bestrider de forskellige poster, og hvordan de kommer til at arbejde sammen.


Kilder: The Times, The Telegraph, The Athletic, Manchester Evening News, Goal, Sky Sports, Manutd.com

Artikler om samme emne