»Varane bliver en grundpille i genopbygningen af Manchester United-dynastiet«

af Svante Wettergren

MÅSKE SIDDER HAN PÅ ET FLY LIGE NU. På vej til Manchester.

Raphäel Varane har i hvert fald sagt farvel til sine holdkammerater og rykket teltpælene op for at starte en ny tilværelse med sin kone og to børn i det engelske.

For ti år siden var Sir Alex Ferguson tæt på at hente den dengang 18-årige franskmand, der var stor beundrer af Rio Ferdinand, men Zinedine Zidane fik ham til at ændre mening i sidste øjeblik, hvorfor han i stedet valgte at skifte til Real Madrid.

Siden da har United jævnligt været sat i forbindelse med ham, og i 2018 var Ed Woodward angiveligt klar til at betale 100 millioner pund for at sikre hans underskrift. Tre år senere lykkedes skiftet endelig. Denne gang for 34 millioner pund, der kan stige til 42,5.

– Varane havde et år tilbage af sin kontrakt og var derfor kommet i en gunstig forhandlingsposition. Det er fortsættelsen på en tendens, vi har set på det seneste, hvor engelske klubber, med økonomisk overhånd, går på rov i Spanien, mener Paulo Augusto Chichon, der er vært på ‘Lyden om La Liga’, en podcast om spansk fodbold.

Varane kommer ikke for pengene

Ifølge The Telegraph-journalisten James Ducker, var det i marts, at den 28-årige landsholdsspiller begyndte at forestille sig, hvordan det ville være at spille for Manchester United i Premier League.

Han begyndte at undersøge, hvilken opfattelse folk har af ham i England, hvordan hans spillestil ville passe til ligaen, hvordan den britiske mentalitet er, hvordan pressen agerer, hvilke internationale skoler der er i nærheden og om han kunne forvente at få et privatliv.

På mange måder virker det til, at han har gjort det forarbejde, man kunne savne fra Ángel di María, da han tog samme skifte fra den spanske hovedstad i 2014.

– Varane kommer af de helt rigtige årsager, forsikrer Paulo Augusto Chichon.

Skal man tro The Telegraph afslog han da også et tilbud fra Real Madrid, der økonomisk var mere givende, end det han har takket ja til hos United.

– Han har vundet alt for klub og land og følte sig tilpas i Real Madrid. Jeg kan kun pege på én grund til at tage det her spring nu — han er i sin bedste alder og vil have den ypperste anerkendelse fra omverdenen.

– Han kunne formodentligt være garanteret mere sikker sportslig succes i PSG, Liverpool eller Manchester City. Men jeg tror, han har ønsket at tage til en af de få klubber i verden, som har samme status som Real Madrid. Med sportslig succes og en stor rolle for Manchester United kommer han for alvor ind i samtalen som værende blandt verdens bedste stoppere.

– Varane er absolut på det højeste niveau, i sin bedste alder og har alle spidskompetencer til at kunne blive en profil i Premier League. Han bliver, sammen med Jadon Sancho, en grundpille i genopbygningen af Manchester United-dynastiet.

“Forventningerne har været urealistisk høje”

I 2013 spillede en 19-årig Varane sit første El Clasico, da Real Madrid mødte Barcelona i Copa del Rey. Ifølge Paulo Augusto Chichon er det årsagen til, at nogle mener, Varane har toppet for mange år siden.

– Siden hans voldsomt overlegne præstationer dengang blev forventningerne urealistisk høje. Han har efterfølgende vundet VM og flere Champions League-finaler — trofæer United-fans og -spillere kun kan drømme om. Og med hans formodede motivation for at blive en profil i Premier League, bør det niveau fortsætte.

Skaderne, som han ellers har døjet en del med tidligere i karrieren, er også blevet bedre. Nu kan han spille flere måneder i streg uden småskavanker, og de seneste fire sæsoner har han spillet over 40 kampe.

Planen er, at han skal erstatte den udskældte Victor Lindelöf i startopstillingen og danne makkerpar med Harry Maguire, som United hentede for et rekordbeløb i 2018.

Og med Maguire som den klassiske stopper, der forsøger at bryde spillet højt på banen, ligner det, at de to spillere vil komplimentere hinanden godt.

– Hans ekstreme fart tillader ham at rydde op for sig selv og andre, siger Paulo Augusto Chichon.

– Derudover er han dominerende i luftrummet, god på bolden, både i det korte og lange spil og med begge han. Han er forudseende i duelspillet, elegant og har en god balance mellem aggressivitet og at være afholdende.

Varane er ikke en leder

Som Paulo ser det, er der kun to ting, der kan give franskmanden problemer i England.

Det ene er, at han er afhængig af holdets struktur og spillerne omkring sig, for at kunne blomstre.

– Varane er fantastisk fornuftig, aldrig kontroversiel, venlig, smilende, ambitiøs og seriøs. Men med hans karakter bliver han nok aldrig en decideret leder på banen. Hverken vokalt eller som typen, der samler holdet op. Derfor har han brug for en vokal leder omkring sig.

Det andet er, hvordan han vil omstille sig til den nye midtbane foran ham.

– Han har haft ekstremt offensive backs uden defensive styrker som Marcelo tæt på sig. Men det bliver en væsentlig ændring ikke længere at have en klassisk 6’er foran sig, der beskytter baglinjen. Særligt når man er vant til at spille med to af verdens bedste i form af Casemiro og Ngolo Kanté.

– Men hvis Manchester United ikke kollektivt tager for mange blundere, bør det ikke være et problem.

Når Varane lander i Manchester, skal han selvisolere i en lille uges tid, inden han kan få foretaget sit lægetjek og påbegynde træningen med de andre United-spillere forud for sæsonen. Men som et stort familiemenneske og med en mere akademisk interesse for blandt andet økonomi og filosofi, er det ikke svært at forestille sig, hvilke spillere han hurtigt kan opbygge stærke relationer til.

Artikler om samme emne